Afrika ligger precis bredvid… — DNOTICIAS.PT

48
Afrika ligger precis bredvid… — DNOTICIAS.PT

Kulturell mjuk makt har alltid funnits. Från Dior till Louis Vuitton, från H&M till Zara, från modeveckor till hantverk, mode har förnyat afrikansk inspiration. Filmer som den Disney-producerade Beyoncé-musikalen Black is King är en hyllning till det drömda Afrika i linje med Black Panthers globala framgång, som innehöll Hollywoodprisbelönta afrikanska skådespelare som Lupita N’yongo och Daniel Kaluuya. I musikbranschen har nigerianska artister som Burna Boy, Davido och Wizkid skrivit på med Sony, vunnit Grammy Awards och varit med vid invigningen av president Joe Biden. Kontinentens och NBA:s engagemang för den nya Basketball Africa League, eller BAL, visar en stark tro på användningen av sport som en motor för tillväxt inom olika sektorer.

År 2050 kommer en av fyra människor på jorden att vara afrikaner. Afrikas befolkning kommer att vara fem gånger så stor som Nordamerika och Europa. Medelklassen förväntas växa från 355 miljoner år 2010 till 1,1 miljarder år 2060. Framtiden är därför afrikansk.

Afrikanska kulturella och kreativa industrier står dock inför en mängd utmaningar. Afrikanska kreativa industrier står för mindre än 1 % av Afrikas BNP, det vill säga ett underskott inför den demografiska tillväxten, och bara för det representerar det en enorm möjlighet för oss portugiser. Afrikanska kulturella och kreativa industrier behöver stöd för att förbättra det fantastiska arbete som redan görs av kreativa, eftersom de i den här branschen gör arbetet på egen hand med lite stöd.

Afrikanska kulturella och kreativa industrier kan tillhandahålla en plattform för att lösa konflikter, öka turismen, bekämpa klimatförändringar, stödja rättsstatsprincipen, diversifiera ekonomier, skapa ny infrastruktur, öka medie- och teknikmöjligheter och förändra föråldrade berättelser. Afrika kommer att kunna dra nytta av USA:s investeringar på sina kulturmarknader och hitta oöverträffade sätt att förbättra sina exceptionella historiska och kulturella arv, vilket gör det möjligt för landet att bygga vidare på sina nuvarande styrkor (digital ekonomisk tillväxt och dynamiken hos en urban och entreprenöriell ungdom) för att integrera ett innovativt Afrika, men framför allt får Europa och Portugal inte bortse från denna enorma möjlighet.

Det är upp till Europa och främst Portugal, på grund av dess geostrategiska och språkliga inflytande i portugisisktalande länder, som representerar cirka 250 miljoner människor som talar portugisiska, att vara uppmärksamma på indikatorerna och att arbeta i nära anslutning till och i enlighet med denna exponentiella tillväxt, skapa speciella program. De “möten” som vi har främjat tillsammans med Madeiras regionala regering (SRTC), som samlar samtalspartner från de olika portugisisktalande länderna, har avslöjat den enorma potentialen för nätverkande och den atlantiska marknaden inom området för kreativa industrier .

Det är i detta geostrategiska fokus som vi måste gå och förena den atlantiska triangeln Europa, Afrika och Amerika, med våra atlantiska öar som har en ledande roll i framtiden för denna tillväxt.

Medan Afrika genomgår en exceptionell kulturell revolution, finns det en myriad av utmaningar som de kulturella och kreativa industrierna står inför i denna Lusophone Atlantic och högnivådialoger och kritiska samtal kring de många möjligheter, vägar och utmaningar i denna ofantlighet som är kultur och Atlantiska kreativa industrier kan avslöja ett hav av möjligheter för framtiden och för de nya generationerna.

Similar Posts

Leave a Reply