“Andra sorgen”, säger mamma efter att PM som anklagats för att ha dödat sin son friats

47
“Andra sorgen”, säger mamma efter att PM som anklagats för att ha dödat sin son friats

Efter nästan fem års väntan på rättvisa fick familjen till tonåringen Luan Gabriel Nogueira de Souza, 14, som sköts i bakhuvudet i november 2017 i Santo André (SP), beskedet om frikännandet av militärpolisen officer som anklagas för mordet, Alécio José de Souza.

Den unge mannens mamma, Maria Medina Costa Ribeiro, 48, säger att hon är upprörd över beslutet som fattades i onsdags (27/7), efter två dagars rättegång. “Igår var min andra sorg. Den första var på dagen för min sons begravning. Den andra var i går, när jag såg att domaren sa att polismannen agerade i självförsvar, säger hon. metropoler.

Luan dödades på väg till snabbköpet, den 5 november 2017, i stadsdelen Parque João Ramalho. Det var en söndag. Han hade lämnat huset runt 13:40, med R$4 i fickan, för att köpa en kaka. På vägen, när han gick ner för en stege som gav tillträde till platsen, stötte han på en polisinsats.

0

– Polisen närmade sig där, på den platsen, och det var precis när min son gick förbi. Jag vet inte varför en av poliserna började skjuta. Han borde ha trott att han kunde slå vem som helst, en oskyldig person, men det gjorde han inte”, beklagar Maria.

Onsdagens rättegång ägde rum precis på Luans mammas födelsedag. Maria, som jobbar som kock, vaknade upp av förväntningar och trodde att hon äntligen skulle få önskad rättvisa i fallet och befrielse från känslan av straffrihet. “Det var den värsta gåvan jag kunde ha fått”, säger hon.

Resurs

Mamman försöker hålla sig stark, efter allt som har hänt, och säger att hon kommer att göra sitt bästa för att överklaga och vända fallet. ”Jag är min sons röst. Han kommer att vara där, säger han.

Den åtalade polismannen satt fängslad i några månader efter Luans död, men släpptes snart, på villkor att han förs bort från gatan och får sin verksamhet begränsad till den administrativa delen.

Sedan dess har familj, vänner och grannskapet väntat på svar. Presidenten för Grupo Tortura Não Mais, advokat Ariel de Castro Alves, följde fallet och definierade beslutet som “absurt och oacceptabelt”.

“Beslutet var helt i strid med bevisen för processen. Det var mycket tydligt i utredningarna att det inte förekom någon konfrontation på platsen och att premiärministern aldrig agerade i nödvärn. Luan hade inga föregångare i barndoms- och ungdomsdomstolen. Han var en student och han var inte beväpnad”, hävdar Ariel.

Enligt advokaten visade tekniska rapporter och vittnesrapporter att det inte fanns någon konfrontation som kunde motivera skjutningen av polismannen. “Alla bevis intygade att det var en avrättning utförd av dem som var tänkta att skydda, inte döda”, säger advokaten. Han säger att han fortfarande förväntar sig ett överklagande från det offentliga ministeriet i São Paulo (MPSP).

ångest och hopp

Maria Medina säger att väntetiden för rättegången var upprörande och samtidigt präglad av ett ”mycket stort hopp” om att polismannen skulle dömas för hennes sons död.

Hon avslöjar att “eftersom hon vet hur det brasilianska rättssystemet fungerar”, föreställde hon sig redan att premiärministern inte skulle fängslas under en lång tid, “främst för att vara polis”, men att hon åtminstone trodde på övertygelse.

“Om han blev straffad skulle han vara ett exempel för andra. De dödar mer och mer. Någon måste stoppa det, sätta stopp för det, för annars kommer unga att fortsätta att dö och mödrar kommer att fortsätta lida”, förklarar han.

Luan var Marias mellanbarn. Hon har två andra, en 27-årig man och en 7-årig flicka. Enligt henne gick hon på onsdagen inför rätta, inte i hopp om hämnd, utan räknade med rättvisa.

”Allt för att andra mammor inte ska gå igenom det jag går igenom. Jag ber Gud om enorm hälsa och ett långt liv så att jag kan vara min sons röst”, säger hon.

Similar Posts

Leave a Reply