Även under påtryckningar från poliser och bönder gör Guarani och Kaiowá ursprungsbefolkningen motstånd och återtar sina förfäders territorier

67
Även under påtryckningar från poliser och bönder gör Guarani och Kaiowá ursprungsbefolkningen motstånd och återtar sina förfäders territorier

Kurupi-territoriet, i kommunen Naviraí, är målet för attacker från polis, bönder och deras allierade i Mato Grosso do Sul. Foto: Cimi Arkiv

Av Marina Oliveira, från Cimi Communications Office

Strax efter det orättvisa och brutala mordet på Alex Recarte Vasques Lopes, en 18-åring som gick ut för att leta efter ved i omgivningarna av Indigenous Land (TI) Taquaperi och aldrig återvände, intensifierade Guarani Kaiowá en våg av återtagningar i Mato Grosso do Sul – staten tagen av jordbruksnäringens taggiga staket. Alex död ägde rum den 21 maj i år och även efter en månad pulserar motståndet från Guarani och Kaiowá över dessa folks förfäders land.

Dessutom, en annan stark situation som motiverade Guarani och Kaiowá att flytta för att återerövra sina territorier var tillbakadragandet från dagordningen för domen av Extraordinary Appeal (RE) 1 017 365, som skulle återupptas av den federala högsta domstolen (STF) den 23:e juni i år.

Jopara – Överste Sapucaia

Det första senaste återupptagandet var tidigt den 22 maj, dagen efter Alex död: Guarani- och Kaiowá-folket tog tillbaka en gård i Coronel Sapucaia (MS) kommun, på gränsen till Paraguay, från Taquaperis ursprungsland. – där Alex bodde.

Men på morgonen samma dag fick ursprungsbefolkningen redan sin första skrämsel: tillgång till återtagningen – kallad Tekoha Jopara – förhindrades av en blockad utförd av fordon från Department of Border Operations (DOF). Barriären placerades på motorvägen MS-286, som korsar Taquaperi IT och även ger tillgång till andra ursprungsbefolkningar i regionen.

Enligt information som inkommit till Ursprungsmissionsrådet (Cimi) är urbefolkningen fortfarande läger i den återvunna Jopara, omgiven av advokater från landsbygdsbefolkningen och människor med anknytning till landsbygdsförbund. Därför är Guarani och Kaiowá rädda för att möta återtagandeåtgärder.

“Guarani och Kaiowá fruktar att stå inför återtagandeåtgärder”

Efter det brutala mordet på 18-årige Alex Lopes beslutade samhället i Taquaperis ursprungsbefolkning att återta gården där den unge mannen sades ha dödats.  Ledarna kräver federal utredning av fallet.  Foto: Taquaperi community

Efter det brutala mordet på 18-årige Alex Lopes beslutade samhället i Taquaperis ursprungsbefolkning att återta gården där den unge mannen sades ha dödats. Ledarna kräver federal utredning av fallet. Foto: Taquaperi community

Guapo’y – Amambai

Trots rädsla och farhågor som svävar i luften, förblir territoriet Guapo’y i Amambai (MS) stående och motsätter sig till och med militärpolisens (PM) dödliga vapen. Återtagandet av territoriet var också ett omedelbart svar på Alexs mord.

Sedan de kom till platsen har urbefolkningen dagligen drabbats av ständiga attacker utförda av poliser, bönder och jagunços. På morgonen den 24 juni, kort efter att urbefolkningen anlände till huvudkontoret för gården som byggdes på Guapo’y, gick inkräktarna in i området med avsikt att avhysa urbefolkningen med våld – även utan domstolsbeslut. Fallet blev känt som “Massacre de Guapo’y”.

“Sedan de kom till platsen har urbefolkningen drabbats av, dagliga, ständiga attacker utförda av poliser, bönder och jagunços”

Begravning av Vitor Guarani Kaiowa, i Guapoy, Amambai (MS) – Foto på Guarani Kaiowa-folket – 27 juni 2022

Denna episod präglades av döden av 42-årige Vitor Fernandes Guarani Kaiowá, mördad kallblodigt och mitt på ljusa dagen av poliser. Förutom Vitor skadades dussintals människor på grund av skott och gummikulor – som inkräktarna sköt mot urbefolkningen.

Amambai-reservatet är det näst största i delstaten Mato Grosso do Sul sett till folkmängd, med nästan 10 000 ursprungsbefolkningar. För Guarani och Kaiowá är Guapo’y en del av ett traditionellt territorium som stals från dem – när en del av Amambai-reservatet subtraherades. Ursprungsbefolkningen ropar fortfarande på uppmärksamhet och kräver skydd för sina liv och rättigheter.

Nu väntar urbefolkningen på utfrågning så att bondens utrustning och tillhörigheter tas bort från platsen. Trots motståndskraften finns det oro för nya attacker.

Uppståndelse – Vitors farväl

Den 27 juni marscherade omkring 2 000 människor och deltog i begravningen av Vitor Fernandes Guarani och Kaiowá, ett ögonblick som präglades av mycket uppståndelse och revolt. Genom videor och foton är det möjligt att se flaggor och banderoller som uppmanar till “rättvisa” och den omedelbara avgränsningen av Guarani- och Kaiowá-territorierna.

Marschen ägde rum efter att den federala offentliga försvarsmyndigheten (DPU) och det federala offentliga ministeriet (MPF) nått en överenskommelse med bonden som för närvarande ockuperar området där Guarani Kaiowá återtas.

Överenskommelsen som fastställdes var att begravningen i en grop skulle utföras inom 15 meter från stängslet – ett sätt att undvika en ny episod av polisvåld och därmed låta Vitors vänner och släktingar besöka graven.

Kurupi – Naviraí

Samtidigt som ‘Massacre de Guapo’y’ ägde rum var Kurupi-territoriet, i Naviraí, också i delstaten Mato Grosso do Sul, omringat av bönder, militärpoliser och deras allierade. Attackerna har pågått i mer än en vecka och trots detta fortsätter angriparna att vara bemyndigade och agerar med truculens mot ursprungsbefolkningen.

Enligt ledare inom territoriet har militärpolisen byggt upp en operationsbas – varifrån de ständigt skjuter med vapen mot ursprungsbefolkningen. Dessa attacker avslöjar att säkerhetsstyrkor i delstaten Mato Grosso do Sul har agerat organiskt och olagligt för att försvara privata intressen.

Läger i minst två decennier längs BR-163, har cirka 28 Guarani- och Kaiowá-familjer, från Kurupi/Santiago Kue-territoriet, varit under synen av poliser, ranchägare och jagunços i mer än sju dagar.

Det var på natten den 23 juni i år som urbefolkningen bestämde sig för att återta en del av sitt förfäders territorium, beläget i makroterritoriet Dourados-Amambai Pegua II, i Naviraí (MS). Urbefolkningen kom för att ockupera Tejuí-gårdens högkvarter, en av dem som påverkar länderna Guarani och Kaiowá.

Urbefolkningen säger till Cimi att motiveringen till återupptagandet berodde på de olika hot som urbefolkningen återigen drabbades av från bönder i regionen. Och samtidigt, av rädsla för att gränsdragningarna drabbas av bakslag i det aktuella politiska scenariot, ännu mer efter att dagordningen för domen av RE 1.017.365 dragits tillbaka – en dom som kommer att definiera gränsdragningarna av inhemska territorier i hela landet.

”Urbefolkningen säger att motivationen för återupptagandet berodde på de olika hot som urbefolkningen återigen drabbades av från bönder i regionen och uppskjutandet av RE. 1 017 365”

Guarani och Kaiowá vid en demonstration i Brasília.  Foton: Laila Mendes och Egon Heck/Cimi

Guarani och Kaiowá vid en demonstration i Brasília. Foton: Laila Mendes och Egon Heck/Cimi

Sedan de återvände för att ockupera territoriet har Guarani och Kaiowá lidit av flera hot och attacker. På morgonen den 1 juli återvände lastbilar med tungt beväpnade män till närheten av återtagningen för att avfyra dödliga vapen mot ursprungsbefolkningen. Än så länge finns inga rapporter om dödsfall.

Vittnen säger också att flygplan flyger över territoriet, sveper ner och avfyrar fyrverkerier – skrämmer hela samhället, särskilt barnen som är i området.

Kaiowá och Guarani fördömer att om inkräktarna lyckas ta sig in i lägret kommer det att bli en oundviklig konflikt med möjligheten till en ny massaker, som inträffade i Guapo’y, i Amambai (MS). På grund av historien om andra attacker i Mato Grosso do Sul fruktar ursprungsbefolkningen att polisen, bönderna och deras allierade testar myndigheternas handlingsnivå och kommer allt närmare samhället.

“Human Hunt”

På morgonen denna fredag ​​(1) fick Cimi-teamet en rapport om att ursprungsbefolkningen från återerövringen av Kurupi, i Naviraí (MS), “jagas” av militärpolis.

“Vår familj “jagas” av [policiais] ‘militär’, är en ‘mänsklig jakt’. De vill hitta oss, tortera oss till döds. När vi klev in i staden kunde vi fångas och avrättas. De letar efter oss överallt, de vill döda oss”, säger en Guarani och Kaiowá – vars identitet inte kommer att avslöjas av säkerhetsskäl.

Tyvärr förstärker den här rapporten hur urbefolkningen i staten känner sig – i hörn och ständigt övervakade – inför polisens, böndernas och jordbruksanhängarnas agerande i Mato Grosso do Sul.

avhysning förbjuden

Den här veckan förlängde minister Luís Roberto Barroso, från STF, till den 31 oktober 2022 avstängningen av vräkningar och vräkningar på grund av Covid-19-pandemin. Åtgärden skulle kunna skydda ursprungsbefolkningen som är en del av återtagandena tills – åtminstone – den tidsfrist som fastställts av Barroso.

I maj 2020 beordrade domstolen också att alla förfaranden som handlade om ämnet skulle avbrytas och som kan leda till att gränsdragningar upphävs eller att ursprungsbefolkningar vräks.

Minister Edson Fachins beslut gäller till slutet av Covid-19-pandemin eller till slutet av domen i Extraordinary Appeal (RE) 1 017 365 – om det ännu inte är avslutat när hälsokrisen anses avslutad.

Trots detta kringgås och respekteras åtgärderna av domare och säkerhetsstyrkor.

Cimi följer med och sympatiserar

Förutom att visa solidaritet med Guarani och Kaiowá, fortsätter Cimi att övervaka alla fall som nämns i denna fråga och begär omgående involvering av behöriga organ för att kontrollera situationen och undersöka sekvensen av våldsamma episoder mot ursprungsbefolkningen i staten. från Mato Grosso do Sul.

Similar Posts

Leave a Reply