Efter mordet på Shinzo Abe pekar prognoser på en valseger för det styrande partiet i Japan

40
Efter mordet på Shinzo Abe pekar prognoser på en valseger för det styrande partiet i Japan

Omröstningen ägde rum två dagar efter mordet på den tidigare premiärministern. (Foto: Reproduktion)

Koalitionen som styr Japan pekas ut som den stora vinnaren i senatsvalet, som hölls i söndags (10). Omröstningen kom två dagar efter mordet på förre premiärministern Shinzo Abe under ett kampanjevenemang.

Liberal Democratic Party (PLD), som styr landet och som Abe tillhörde, och dess allierade (Komeito-partiet) förväntas vinna mellan 70 och 83 av de 125 senatsplatserna, enligt en prognose från den statliga kanalen NHK.

Klockan 18:00 (6:00 GMT), två timmar före slutet av omröstningstiden, var valdeltagandet 27,38 %, strax över senatsvalet 2019.

Fumio Kishida, premiärministern, har en solid parlamentarisk majoritet.

Söndagens val borde befästa PLD:s makt och Kishida kommer att ha en ännu bättre position – landet kommer inte att ha val under de kommande tre åren.

Premiärministern kommer dock att möta stora politiska hinder som inflation och energibrist.

Inverkan av mord

Redan före mordet som chockade landet var PLD redan favoriten, men efter Abes död kan det ha påverkat omröstningen att ytterligare gynna partiet.

Mordet på den tidigare premiärministern i fredags överskuggade omröstningen. Kishida insisterade på att chocken av brottet inte skulle störa den demokratiska processen.

Abes kropp anlände till Tokyo i lördags från västra delen av landet, där han sköts på fredagen.

Mordet kom som en enorm chock för landet och det internationella samfundet, som uttryckte kondoleanser och fördömande av brottet, inklusive länder som Abe hade ansträngda relationer med, som Kina och Sydkorea.

Mannen som anklagades för mordet häktades och berättade för utredarna att han attackerade Abe eftersom han trodde att politikern var kopplad till en icke namngiven organisation.

Japanska medier beskrev den tidigare nämnda enheten som en religiös organisation och hävdade att Yamagamis familj led av ekonomiska problem till följd av hans mammas donationer till gruppen.

Enligt olika rapporter besökte den misstänkte regionen Okayama förra veckan, med avsikt att mörda Abe i en annan handling, men drog sig tillbaka eftersom deltagarna var tvungna att registrera sin närvaro med namn och adresser.

Ånger

Abe höll ett kampanjtal i Nara-regionen för att stödja en PLD-kandidat när den misstänkte öppnade eld.

Abe blev skjuten i nacken och dödförklarades några timmar senare trots ansträngningar från ett team på 20 läkare.

Japan är ett land med få våldsbrott och har strikta lagar om innehav av vapen och följaktligen är säkerheten i kampanjhandlingarna inte så strikt.

Efter mordet på Abes skärptes säkerheten för händelser med premiärminister Kishida.

Wake and Burial – Abes kontor sa att en väckning kommer att äga rum på måndag (11) kväll. På tisdag (12) är det bara familj och nära vänner som deltar i en enkel begravning.

Japanska medier rapporterade att båda händelserna förväntas äga rum vid Zojoji-templet i Tokyo.

Amerikanska diplomater Antony Blinken, som befinner sig i Asien, kommer att besöka Japan på måndag för att uttrycka sina kondoleanser.