Farväl till mästaren: familj och vänner säger adjö till Tatti Moreno

40
Farväl till mästaren: familj och vänner säger adjö till Tatti Moreno

Folk som kom och gick, bilar åt alla håll och blomkransar som såg ut att föröka sig. Efter att ha fyllt Salvador med sin konst under de senaste decennierna tog plastkonstnären Tatti Moreno, 77, ett varmt farväl som samlade familj, vänner och konstkollegor på Jardim da Saudade-kyrkogården i Brotas i torsdags morse. mässa (14) ., vid uppföljningen och begravningen av konstnärens kropp.

Octavio de Castro Moreno Filho, känd för att vara skulptör av orixás i Dique do Tororó och andra symboliska verk i Bahias huvudstad, hade kämpat mot levercancer sedan augusti förra året. Efter konstnärens önskemål tillät och följde familjen noga en behandling utanför sjukhusen, som Gustavo Moreno, hans son, berättar.

“Det var det han alltid bad om. Han var på sjukhuset två gånger, men varje gång frågade han mig: ‘låt mig inte gå tillbaka till sjukhuset’. Han ville avsluta denna fantastiska cykel som han tillbringade hemma, med sin familj”, sa Gustavo , som också är konstnär, under Tattis begravning.

Också enligt hans son, även med cancer, gav han inte upp konsten ens i de mest komplicerade ögonblicken. Tatti arbetade till och med under denna period på ett verk som redan installerats i Praça Cayru, bakom Mercado Modelo.

“Han var för rastlös. För honom var det underbart att jobba. Han vaknade och sov så, det var det som gjorde honom vid liv. Han dog när han arbetade eftersom Dique do Tororó också håller på att renoveras för dig, för oss och för kultur. En enorm mängd arv som han lämnar efter sig”, sa Gustavo mycket rörd.

Begravning
Clarindo Silva var en av vännerna som deltog i begravningen av kroppen av Tatti Moreno, som dog i onsdags (13), 77 år gammal. (Foto: Árisson Marinho)

På Salvadors gator

Tatti Moreno var skulptören av statyerna av Jorge Amado och Zélia Gattai och av Iemanjá i Largo de Cira, i stadsdelen Rio Vermelho. Han är också författare till skulpturer för att hedra Mãe Stella på allén som bär hans namn, i Stella Maris, och till verk i Jardim dos Namorados. Utöver de redan kända verken hade konstnären färdigställt ytterligare ett verk för staden.

Verket är i Praça Cayru, vid Mercado Modelo, där det kommer att finnas kvar. I planeringen av Salvadors stadshus skulle det invigas denna vecka, med författarens närvaro. Men med Tattis hälsokomplikationer sköts evenemanget upp, enligt Fernando Guerreiro, ordförande för Gregório de Mattos Foundation (FGM).

“Vi minns Tatti på flera ställen i staden. Han och Salvador är ett oupplösligt äktenskap. […] Vi har fortfarande ett verk att inviga, som finns där i Comércio, bredvid Mercado Modelo. Det är en hyllning till de döda av covid-19 som, hur otroligt det än kan tyckas, skulle invigas idag”, sa han och sa att monumentet borde invigas med en stor hyllning till konstnären som markerade staden.

Förutom att ha händerna på vykort från Bahias huvudstad var Tatti Moreno en bas för dem som arbetar i samma område som honom. Plastkonstnär ansvarig för bilden av Santa Dulce dos Pobres i Largo de Roma, i Salvador, och många andra mosaiker i staden, Bel Borba deltog också i begravningen. Han lyfte fram symbolen som Tatti är för bildkonsten.

“Det går inte att skilja personen, som var supersöt och med trafik i alla lager, från arbetet. Arbetet kommer att vara evigt, vi är här för att säga hejdå till de som stannar. En fantastisk person som bidragit till ikonografin av detta universum att han tillhörde med sådan egendom, hängivenhet och kvalitet”, sa Borba.

En vän till Tatti, Bel Borba hade också honom som inspiration. Han betonar att konstnären är förevigad i Salvadors, Bahia och Brasiliens historia, och betonar också att författaren till Orixás do Dique var ett exempel för generationen som kom strax efter.

“Vi konstnärer, jag själv och andra kollegor, har aldrig träffat någon som han. I min träning, säger jag utan någon blyghet, tillät jag mig att vara baserad på de stora konstnärerna i vår stad. Och Tatti Moreno var en man av permanent och intensiv produktion. Inspiration för mig och alla mina landsmän”, tillade han.

förhållande till afro

Mer än att bidra till identiteten hos Salvador och de konstnärer som skapats här, spelar Tatti en grundläggande roll i religionerna med afrikanskt ursprung. Skulptören satte in konst och bilder på gatan som representerar Candomblés kultur, som plastkonstnären Aless Teixeira påpekar. “Tatti Moreno tog symboliken, skulpturerna och bilderna av orixás till en nivå av konst, bröt bilden av något sataniskt, som måste undvikas. skönhet för något som ses som demoniskt”, sa konstnären som arbetar med skulptur och metall.

Aless Teixeira arbetade med Tatti i åtta år, från 2004 till 2012, och han har i sig gestalten av en stor mästare. Redan influerad av skulptören sedan 1980-talet beskriver han med glimten i ögat åren han tillbringade i Tattis ateljé. “Min konsthistoria är kopplad till honom. Jag lärde mig allt jag vet av min far, som är hantverkare från kvarteret Liberdade. Men Tattis skulpturer var något som alltid fångade min uppmärksamhet och påverkade mig. det var berikande med honom, det var det där jag lyckades ge en identitet till mitt verk”, avslutar konstnären, som också lyfter fram Tatti Morenos sympati.

*Med vägledning av redaktören Ana Cristina Pereira

Similar Posts

Leave a Reply