Gravskatteprojekt är godkänt i Araraquara – 06/09/2022 – Dagligt liv

46
Gravskatteprojekt är godkänt i Araraquara – 06/09/2022 – Dagligt liv

Kammaren i Araraquara (273 km från huvudstaden São Paulo) godkände i en andra omröstning denna torsdagseftermiddag (9) projektet av borgmästare Edinho Silva (PT) som skapar en årlig avgift för användningen av gravar på stadens offentliga kyrkogårdar. Texten var målet för en stark sammandrabbning mellan PT och anhängare till president Jair Bolsonaro (PL). Oppositionen överväger att gå till domstol.

Det kompletterande lagförslaget bestämmer avgiften för en UFM (kommunal skatteenhet) per kvadratmeter ockuperad på kyrkogårdarna i São Bento och das Cruzes (känd som dos Britos), vilket för närvarande motsvarar 66,36 R$ och döptes av motståndare till “IPTU dos Mortos”, en term som avvisats av kommunstyrelsen.

Förslaget godkändes i torsdags med 10 röster mot 7, samma poäng som noterades i den första omröstningen och exakt vad som krävdes för att det skulle gå igenom kammaren. Nu går projektet till Edinhos sanktion.

Även om man inte har kunnat stoppa avgiften kommer oppositionen att analysera möjligheten att lämna in en stämningsansökan, enligt rådmannen Lineu Carlos de Assis (Podemos), en av de sju som är emot förslaget.

“Vi betalar skatter, som IPTU, ISS och offentlig belysning. IPTU täcker alla offentliga utrymmen i staden och kyrkogården är en av dem. Jag tror att nästa steg är privatiseringen av kyrkogårdar. Det är en tidsfråga. Jag tvivlar inte på det”, sa.

Lineu är en av fyra fullmäktigeledamöter som förra året röstade för en begäran om en utredningsprocess och borgmästarens riksrätt på grund av åtgärder i Covid-19-pandemin. Kommunen var först i landet att införa en lockdown, vilket ledde till kritik från Bolsonaro till Edinho.

Kassationsförslaget avslogs med 13 till 4 dagen efter att begäran lämnades in i kammaren i en handling med närvaro av federal ställföreträdare Eduardo Bolsonaro (PSL), son till republikens president.

På sociala medier attackerades projektet av bolsonarista som affärsmannen Luciano Hang, ägare till Havan, som sa att i Araraquara kunde människor inte ens dö i fred längre.

berättade Edinho Ark att prognosen är att samla in 3 miljoner R$ årligen, tillräckligt för att täcka kostnaderna för kyrkogårdarna, på 2,5 miljoner R$, och investera i förbättringar av utrymmen.

Enligt honom, som är en av samordnarna för Luiz Inácio Lula da Silvas (PT) förkampanj till ordförandeskapet, är koncessionen av gravar i staden gratis och ett av syftena med projektet är att förhindra de illegala handel med gravar i staden.

Benen i gravarna kan senare skickas till den kommunala ossuarien för att göra plats i graven för gravsättning av en familjemedlem, men det som har hänt, enligt förvaltningens bedömning, är den illegala försäljningen av områdena.

Avgiften betalas redan på Britos kyrkogård, med 5 000 gravar, men inte på São Bento, som är större, med 11 000, och som ligger i den centrala regionen Araraquara.

“Ingen kommer att betala en avgift om de inte äger graven, det är ett instrument för att hålla koncessionen uppdaterad. Den samlar inte in hyllning från kyrkogården, det finns inte, du återgår till underhållet av platsen “, sa Edinho.

PT sa också att det handlar om mycket små belopp i förhållande till den kommunala budgeten, beräknad till 1,1 miljarder R$ för i år.

IMBROGLIO

Diskussioner som involverade Bolsonaristas och borgmästaren i Araraquara började i Covid-19-pandemin, när staden i det inre av São Paulo beslutade att anta en lockdown, den första i landet.

I motsats till de restriktiva åtgärderna började republikens president attackera borgmästaren.

“Vi har en borgmästare som inte vet vad han tänker på, från Araraquara, som igen [está] programmerar en ny nedstängning i din stad, och en stad som också dör fler människor än genomsnittet i Brasilien”, sa Bolsonaro i en live före starten av den andra fasen av restriktiva åtgärder i kommunen.

Sedan använde han Ceagesps matdistribution i staden, även under pandemin, för att attackera lockdownen igen, vilket han upprepade senare i ett samtal med supportrar i Brasília.

“Araraquara slutade med att förstatliga en debatt med bolsonarism. I pandemin, när vi låste, valde Bolsonarism, presidenten själv, Araraquara som ett instrument för polarisering. Nu, med valmiljön och den roll jag spelar i den nationella kampanjen , de förstatligar ännu en gång Araraquara, i det här fallet i en helt kommunal och vardaglig debatt.Att möta bolsonarismen för allt som den representerar idag för mig är en ära, för jag vet att på ena sidan finns fascism och å andra sidan demokrati, som Jag representerar”, sa borgmästaren.

Similar Posts

Leave a Reply