Israel frikänner polisen från anklagelser under begravningen av journalisten Shireen Abu Akleh

38
Israel frikänner polisen från anklagelser under begravningen av journalisten Shireen Abu Akleh

Israelisk polis erkände i dag att de agerade felaktigt vid begravningen av den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh i maj, när de åtalade personerna som bar hennes kista, men frikände de polisbefäl som var utplacerade på platsen.

Samtidigt presenterade polischefen idag slutsatserna av sin utredning för ministern för allmän säkerhet, utan att offentligt nämna att säkerhetsstyrkorna kan ha agerat felaktigt vid begravningen, då bilder på agenter som misshandlar den som bär kistan med en pinne.

Begravningen av Shireen Abu Akleh, en journalist från Al Jaze som sköts i huvudet den 11 maj när hon rapporterade i Jenin, på den ockuperade Västbanken, under en israelisk militär intrång, var den mest massiva händelsen i östra Jerusalem under de senaste decennierna.

Poliskommissarie medgav att begravningen var “komplicerad”, försäkrade att “det är omöjligt att förbli likgiltig inför de hårda bilderna” som släppts och tillade att den kommer att “undersöka beteendet” hos de närvarande polisstyrkorna, “för att dra lärdomar och förbättra operativa rutiner vid liknande olyckor. ”.

Enligt olika medier har innehållet i utredningen inte offentliggjorts och när rapporten presenterades i dag hade polisen redan stängt processen utan att vidta åtgärder mot någon agent som var närvarande på platsen och inblandad i övergreppen.

Det palestinska utrikesministeriet fördömde beslutet “att inte hålla den israeliska polisen ansvarig för att ha deltagit i attacken på begravningen”, och försäkrade att denna strategi är avsedd att “dölja brottet, förbättra bilden av polisen, skydda dess medlemmar och förhindra amerikanska och internationella påtryckningar” att genomföra en opartisk utredning.

Mordet på Shireen Abu Akleh väckte en stark reaktion i arabvärlden och i flera huvudstäder på fyra kontinenter, med upprördhet tilltagande när israeliska styrkor kastade tårgranater och anklagade männen som bar kistan.

Förra veckan lämnade den palestinska nationella myndigheten (PNA) till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) resultaten av sina undersökningar av döden av den 51-åriga journalisten av palestinskt och amerikanskt ursprung, som är mycket respekterad för sitt arbete i ockuperade områden för Israel.

Enligt den palestinska åklagaren mördades hon “medvetet” av israeliska soldater, som slog henne i ansiktet, trots att hon var perfekt journalist och bar skottsäker väst och hjälm.

Israel fortsätter att hävda att de inte har “övertygande information” för att fastställa vem som dödade henne.

De israeliska myndigheterna begärde en gemensam utredning med ANP, som vägrade och beslutade att gå vidare med sin egen utredning.

Flera internationella organ har efterlyst en oberoende utredning för att klargöra fakta.

Similar Posts

Leave a Reply