Mer än 37 migranter dödades i Melilla när de försökte ta sig in i Spanien

52
Mer än 37 migranter dödades i Melilla när de försökte ta sig in i Spanien

I fredags morse försökte omkring två tusen människor hoppa över staketet som omger den spanska enklaven Melilla mitt i Marocko. Mer än 500 lyckades passera barriären och kastade sig i ett dike inne i Spanien som försvårar tillgången till den spanska staden. Ungefär 133, enligt civilgardet, lyckades ta sig till staden. Vad hände med resten? Resten hölls inne av både de spanska säkerhetsstyrkorna och de marockanska säkerhetsstyrkorna och kåren, som höll dem i diket tills de utvisades.

I timmar låg hundratals illegala invandrare skadade i ett dike på spanskt territorium, utan att ha fått någon hjälp av de spanska myndigheterna och blivit attackerade av marockansk polis som utvisade dem till marockanskt territorium.

Mohamed tillbringade 63 år av sitt liv i Nador och såg många försöka hoppa över staketet framför hans butik, men ingenting liknade det som hände med de 2 000 människor som försökte ta sig in i den intilliggande spanska staden. “Jag har aldrig sett så mycket död.”

Enligt vittnen krossades och kvävdes offren av folkmassan efter att de fastnat i en spricka före taggtråden på den marockanska sidan, där en stor mänsklig blockad bildades mellan de människor som fortfarande anlände och de som försökte passera taggtråd och hade fallit i diket.

Marockanska föreningen för mänskliga rättigheter (AMDH) släppte en video som visar dussintals människor som ligger på golvet, staplade ovanpå varandra, några skadade.nära staketet och bevakad av marockansk polis.

AMDH bad att “den snabba begravningen av migranter” som dog inte skulle genomföras utan att öppna en “global, snabb och seriös utredning för att fastställa ansvar”. Flera icke-statliga organisationer har varnat för förseningar i sjukvården till skadade personer. “Offren för Melilla-tragedin plågades i timmar under den grymma blicken från de som skulle hjälpa dem och inte gjorde det”, fördömde Helena Maleno, grundare av en av de icke-statliga organisationerna som hjälper migranter.

Pedro Sánchez hyllar förtrycket

Den spanska regeringens president Pedro Sánchez försvarade å sin sida den marockanska och spanska polisens agerande och skyllde på “maffian som handlar med människor” för vad som hände.

Han gjorde det under presskonferensen han gav efter det extraordinära ministerrådet som hölls i lördags, där han tillfrågades om han stod fast i sina uttalanden och försäkrade att den marockanska polisen hade varit “fullständigt engagerad i att försöka förhindra den våldsamma attacken” på självständig, även efter att ha dödat minst 37 människor i ett försök att hoppa över stängslet.

“Igår uttryckte jag min solidaritet för första gången och jag hävdade det extraordinära arbete som utförts av statens styrkor och organ i vårt land, några av dem civilvakter som skadades till följd av den våldsamma aggressionen, och jag också vill upprepa denna beskrivning, våldsam och organiserad av maffian som handlar med människor”, betonade den “socialistiska” ledaren.

En opinion utan empati och en rasistisk makt

En åsikt som alla inte håller med om. I den spanska vänstertidningen El Saltoskälen visas bakom de mäktiga i Europa som har en sådan selektiv empati när det gäller offer.

“Dusintals döende människokroppar hopade sig på golvet. Det är ingen film. Om det var en film, skulle åtminstone åskådarna låta tårarna rinna, om det var en välskriven fiktion, med karaktärer utvecklade på djupet, om vi i den ursprungliga textade versionen hade sett tillbakablickar av de långa resorna av de kroppar som låg i. solen, från det ögonblick de bestämde sig för att, trots allt, de var tvungna att försöka, skulle en skarp smärta rasa genom våra kroppar och aktivera vår mänsklighet. Scener där de kramade sina mammor för sista gången, släppte en kyss på ett barns huvud, skulle ackompanjeras av ett mjukt, känslosamt pianosoundtrack som sakta skulle blekna när vi såg karaktärerna gå hemifrån. , din rygg böjd under tyngden. av ansvaret att försörja en familj.”

Utan att skona rollen som den förmodade progressiva regeringen i Spanien och dess fotogena ledare, som så lätt blundar för de svagastes död.

“Men det är ingen film, det finns inget utrymme för empati i nyheterna, inte heller för progressiva känslor när det kommer till svarta män. Det ondas banalitet är också att gratulera pressen till det goda samarbetet mellan gränsstyrkorna i en operation som redan kostat minst 37 människoliv. Var en Eichmann som gör sitt jobb, även om du är den som presiderar över en regering. Och nekropolitik är den verkliga regeringen, logiken som ligger till grund för allt detta institutionella och demokratiska tillbehör som vill framstå som rent och klanderfritt, glömma de misshandlade kropparna och de förlorade liven. Och så, plötsligt, finner han sig själv förvandlad till en nazistisk byråkrat, som gör andras död möjlig med den effektivitet och formalitet som berör honom, undertecknar avtal som är kollektiva och summariska dödsdomar.”

Similar Posts

Leave a Reply