Modemarknaden upptäcker seniormodeller även i Curitiba

37
Modemarknaden upptäcker seniormodeller även i Curitiba

Tanken att modellyrket är begränsat till unga, smala, långa människor är en del av det förflutna. Den åldrande befolkningen har fått annonsörer och mode- och skönhetsmarknaden att vända blicken mot ett nytt segment av modeller: seniorer, med sitt vita hår och riktiga kroppar.

”Mode- och skönhetsvarumärken tar gamla människor ut på banan och in i reklam. Det beror på att de inser att världens befolkning åldras och att de äldre är en köpkraftig befolkning som håller på att digitaliseras och som med det blir en allt mer aktiv konsumentpublik”, förklarade journalisten och professorn i kommunikation för Negócios de Fashion från European Center Fashion School, Dani Brito. Hon påminde om att kanalerna och profilerna på sociala nätverk som porträtterar seniorer har mångdubblats: “I Brasilien har vi @velhosparentes och utomlands @granparentes för att nämna två Instagram-konton. Jag gillar också @advancedsyle eftersom jag vill bli en gammal dam som de de fotograferar. Iris Apfel är en stilikon, liksom Costanza Pascolato”. De stora varumärkena, enligt Dani, börjar föregå med gott exempel. “New Balance släppte nyligen en annons som visar äldre New York-bor som bär sina vardagskläder. Och Prada har anlitat den 69-årige skådespelaren Jeff Goldblum för att stänga herrföreställningen vintern 2022, säger hon.

Curitibabon Eduardo Tirapelle, 60, till exempel, förutom att vara maskiningenjör, tränare, är nu också modell. Gift, med en examen i maskinteknik, ett område där han har arbetat i 37 år, Eduardo är gift, bor med sin fru och 24-åriga son och har ett åttaårigt barnbarn, dotter till hans styvson. Men den som tror att han redan är ute efter att gå i pension eller bara gå en väg har fel. Ingenjören har alltid ägnat sig åt mer än en aktivitet. Han har en doktorsexamen i marknadsföring, har varit konsult sedan 2003 och är idag uppdelad i ingenjörs-, modellerings- och coachningsverksamhet. “Som modell har jag agerat oftare sedan 2019. Jag var modell under ingenjörsskolan, jag gjorde fler catwalks och jag var den första levande modellen 1982 och nu är jag tillbaka”, sa han, som redan har lånade ut sin skönhet till reklam för stora återförsäljare, och till exempel optik.

“Jag har väldigt roligt, jag träffar människor”, säger Dalmira, från Curitiba som blev modell vid 57 års ålder

Läraren Dalmira Inês Bernardi, som är skild i 10 år, har praktiserat i 40 år och är nära att gå i pension, vilket bör ske i slutet av detta år. Dalmira har två döttrar och två barnbarn och bor med en syster. Förutom att vara lärare är hon även sömmerska på fritiden och upptäckte sig själv som modell när hon blev tillfrågad och inbjuden att ta bilder på byrån Just Models Brasil. ”Jag har väldigt roligt, träffar folk och tycker om aktiviteten. Dessutom vill jag ge mig ut och resa mycket, kanske till och med bo utomlands ett tag.”

När det gäller det sociala livet ser Dalmira sig själv som en öppet blyg person. ”Jag går inte ut så mycket, mina vänner är de från jobbet. Jag har inte haft ett förhållande sedan jag skilde mig för 10 år sedan, men jag är öppen för ett förhållande ja. Oavsett så gillar jag att klä upp mig själv och må bra.”

Det naturliga vita håret hjälpte henne på något sätt komma in i modelllivet. ”Den som ser mig tror att det är någon form av målning, men det är naturligt. Jag tycker att det är väldigt vackert och sensuellt att anta vita människor, jag har sett både män och kvinnor. Men det är ingen idé att bara sluta måla, du måste alltid hålla ditt snitt och fukt uppdaterad”. Dalmira sa också att hon inte kan tänka sig utan olika aktiviteter. Hon tror att man börjar se förändringen i seniorernas profil. ”Samhället ser att åldersfrågan har förändrats, det är inte längre farfar och mormor som stannar hemma och stickar. Jag vill inte att de ska se mig så, jag vill se annonser med aktiva människor, som vi, gör fysisk aktivitet, går runt, som mer levande och smarta människor, för vi har mycket energi, även de som är 70, 80 år gamla”, försvarade pedagogen.

På frågan om hur man förhåller sig till yngre människor garanterar modellen Eduardo Tirapelle, 60 år, att han inte känner det minsta svårt. ”Jag cirkulerar väldigt bra bland unga, det stör mig bara lite när de kallar mig sir, men jag förstår att det är ett respektfullt sätt. Jag tror att samhället är mycket mer öppet och att det bemötande man får beror mycket på hur vi behandlar andra. Eftersom jag behandlar människor som jämlikar, oavsett ålder, blir jag också behandlad så. Det mesta jag gör är att parkera på pensionärsplatsen när jag inte kan hitta någon annan ledig plats. Jag tar inte den förmånliga linjen vid kassörskan, jag använder inte mitt privilegium till någonting”, garanterade han.

Men hur går det för en person över 60 att komma in på en byrå?

Men vad är vägen för en person över 60 att bli modell? Samma som en 15, 20 eller 30 åring. Det finns många byråer som närmar sig människor via sociala nätverk, med Instagram och Facebook, och hyllar internetanvändarnas skönhet, men omsorg behövs, ofta hamnar tillvägagångssättet bara i kostnader för kurser och bilder. “Glamoren av att vara modell förblindar ofta kandidater i alla åldrar.” För Chrys Kishida, fotograf, stylist och publicist, är det bästa sättet att bli seniormodell att personligen besöka fyra eller fem byråer i Curitiba. ”Priset på kurser, bilder, provisioner vid anställning, förmånerna, som skönhetsbehandlingar, varierar mycket från en byrå till en annan och det finns några som bara överlever från kurser. Så att gå till platserna för att se hur de behandlar dig, att jämföra förslagen hjälper mycket vid valet. Öga mot öga är det bästa sättet”, förklarade han. Att kolla på sociala medier eller be byråer att se de modellerade byråernas arbete är också viktigt för att upptäcka företagets representation på modemarknaden. “Om du känner någon från mitten, ännu bättre, eftersom de kan ange de bästa vägarna.”

Enligt Kishida är modemarknaden, precis som alla andra områden, mycket konkurrenskraftig och kräver engagemang: ”Av varje 100 blivande modeller som går kurser och tar bilder kommer fem att kunna försörja sig på det. Men det är en väldigt bra miljö för äldre, för samvaro, vänskap, samspel med olika åldrar. I alla åldrar öppnar modellyrket upp för mycket socialisering, men för er, mina damer och herrar, är detta ännu viktigare.”

När det gäller de fysiska typerna av seniorer som efterfrågas mest av marknaden i Curitiba och Brasilien, påminde Kishida om att traditionella farmödrar och farfar, med mycket vitt hår, ljusa ögon, plus size, öppnade marknaden för äldre, men idag finns det plats för alla typer: tatuerad, cool. ”Mönstren finns, men de bryts lite i taget. Reklamvärlden lever tendensen att upprepa den verkliga världen, vilket alltmer tillåter alla stilar. Den tredje åldern är en av dessa nischer som växer och för olika typer av modeller”, sa han.

MER FRÅN DEN BÄSTA AGE-SERIEN

Den “ideala ålderdomen” finns. Ta reda på hur du tar dig dit

När är det dags att söka geriatriker?

Pedro Lauro, 81 år gammal: kungen av Curitibas nattliv och berättelser

Similar Posts

Leave a Reply