Nilson Garrido, mannen som tog boxning under São Paulos viadukter, dör

48
Nilson Garrido, mannen som tog boxning under São Paulos viadukter, dör

‘Brasiliansk boxning förlorar Nilson Garrido, mannen som tog boxning under överfarterna. Garrido föddes i Olinda, Pernambuco, men kom som barn för att prova på livet i São Paulo med sin familj. Vid tio års ålder började han boxas med legendariske Mestre Baltazar och lämnade aldrig sporten igen. Han var en amatörboxare och blev boxningstränare och undervisade tusentals människor som fick sina liv förvandlade.

Han arbetade som väktare, murare, nöjesfält och sopsamlare innan han studerade idrott och blev lärare. 2004 bestämde han sig för att lära ut boxning för gatubarn och ungdomar i centrala São Paulo. Det ockuperade ett ledigt utrymme under en viadukt i Bixiga, i centrum av staden, och förvandlade ett övergivet och förstört område till ett utrymme för mänsklig rehabilitering. Projektet var framgångsrikt och gick genom olika regioner inom SP, som Mooca och Glicério.

Medvetet installerade Garrido sin akademi i utrymmen som samhället hade “glömt bort”, befolkat av vad som skulle vara det “sociala avskummet”. Han satte upp boxningsgym med hjälp av rester och material som hittats i soporna. Huvudpubliken var invånare i härbärgen, drogmissbrukare, före detta straffångar, överlevande från massakern, de “sociala missanpassade”. Garrido välkomnade alltid alla och gav en vänlig axel och stöd till dem som ofta inte hade något mer hopp i livet.

Med hans egna ord är hans gym under övergången “en fabrik för återvinning av människor”. Bland hans huvudstudenter finns hans son Fábio Garrido, tränaren JB (in memoriam), proffsboxaren Jack Welson och professor Fernando Menoncello, den populära Bolacha. Fernando var en av de “försvunna” ungdomarna som hittade sin väg under viadukten, under Garridos instruktion. Bolacha är för närvarande en av huvudcoacherna i landet och hans projekt heter Das Ruas Para os Ringues.

I slutet av 2000-talet uppnådde Garridos projekt en viss nationell och internationell relevans och lockade anhängare och promotorer. 2011 vann den TRIP Transformadores-priset för “främjande av medborgarskap genom idrott”. Det finns en stor mängd intervjuer och rapporter om Garridos arbete på internet, googla bara på hans namn för att få reda på mer om hans handlingar.

Garrido gick bort idag, 2022-06-26, på grund av komplikationer från magoperationer. Begravningen kommer att vara på måndag klockan 10 på Vila Formosa kyrkogård. I en intervju med Provocações på TV Cultura 2012 frågade Garrido: “när jag dör, begrav mitt hjärta under viadukten, Min aska måste finnas där”. För dem som gav sitt liv för att arbeta under bron kunde ingenting vara vettigare.

Text av Breno Macedo, före detta boxare, tränare och historiker

Similar Posts

Leave a Reply