Nya modekoder – Kvinna & Man

81
Nya modekoder – Kvinna & Man
Fashion Universe projekt
Grundläggande teman för marknaden kommer att tas upp i den första upplagan av Universo Fashion-projektet (foto: Franklin de Almeida/Disclosure)

De dagar då mode bara kretsade kring lanseringen av former eller säsongens färgkarta är förbi. 2000-talet förde med sig andra bekymmer på modemarknaden och ett mycket bredare tänkande där teman som kvinnligt entreprenörskap, mångfald och inkludering, nya beteenden inom produktion och konsumtion, slow fashion, plus size och positiv kropp, hållbarhet får styrka, särskilt bland kvinnor unga varumärken som växer fram.

Dessa kommer att vara några av de ämnen som tas upp av den första upplagan av Universo Fashion-projektet, som startar den 21 juni och pågår till 1 juli, med sex föredrag och två workshops hållna av Aldo Clcius och Rodrigo Cezrio, proffs som också ansvarar för att kurera evenemanget . Programmet hålls genom Belo Horizontes kommunala kulturella incitamentslag, sponsrat av MGS, och kommer att vara online och gratis, med förhandsregistrering för workshops (fram till 10 juni, via Sympla).

Vinicius Santana
Vinicius Santana, från Ateli Mo de Me, ett inkluderande projekt (foto: Avslöjande)

För professorn och konsulten Aldo Clcius är målet att ge en annan blick på modet för samtida teman som idag upptar ett viktigt kulturellt utrymme och betraktar alla mångfalder, från etnicitet till social integration. “Vi kommer med namn som är representativa för den nationella scenen, varumärken gör det annorlunda och vill inte bara sälja produkter, utan skicka ett budskap genom kläderna de skapar. Dessa människor tror på 2000-talets mode som en förändringsagent, det kulturella innehållet går utöver konventionella marknadsvärden.”

mode nu
Clio Dias, från Minas Gerais, ägare till Led, som jobbar med agendermode (foto: Avslöjande)

Stylist, producent och konsult, Rodrigo Cezrio tror att entreprenörer inom sektorn håller på att vakna till nya beteenden, inklusive socio-miljömässiga. Enligt honom finns det nischer som får allt större betydelse, som plus size-mode och agendermode. “Mer än någonsin är det möjligt att uppfatta att med varje kollektion försvagas gränserna mellan det feminina och det maskulina, en reflektion över de genusdiskussioner som invaderade detta universum”, påpekar han.

Monica Sampaio
Monica Sampaio deltar i talet om kvinnligt företagande (foto: Avslöjande)

De mest uppdaterade stylisterna för tillfället bjöds in att delta i modeuniversumet, såsom ngela Brito, en kapverdian som bor i Rio de Janeiro och förändrade det tekniska området för skapandet av det eponyma varumärket, som öppnades 2014 ; och Mnica Sampaio, ägare till Santa Resistência, medlem av Sanfoka-projektet, på So Paulo Fashion Week, vars verk speglar DNA från den afrikanska kontinenten och den svarta kvinnans härkomst i Disira. Båda kommer att diskutera sina erfarenheter och utmaningen med entreprenörskap i Brasilien, eftersom maktpositionerna och ledningen i modebranschen fortfarande är i händerna på män. Båda deltar i det första samtalet den 21 juni.

Dagen efter, ämnet “Mode utan kön: Representation av identitet och mångfald i kläder”. Som Rodrigo Cezrio, medlare av debatten, förklarar, “dessa frågor har funnits i modevärlden under lång tid, eftersom mode alltid har varit mottagligt för transgressiva idéer, som utmanar gränserna för självuttryck.

Clio Dias, kreativ chef och skapare av L

ed, en etikett som föddes i agenderbegreppet, kommer att vara en av debattörerna. Hans principer, idéer och vision om världen översätts genom varumärket, som han öppnade 2014 och, bland andra prestationer, vann Ready do To-tävlingen 2016, förutom att han alltid var närvarande på SPFW:s catwalks. Samma tabell kommer att ha Flor Maranho: han gör en poäng med att identifiera sig som en transperson, icke-binär person, och har en postdoktor i historia, religionsvetenskap och tvärvetenskap inom humanvetenskap.

Inklusive Isaac Silva, från Bahia, ägare till varumärket med samma namn – som blev en feber bland influencers, fashionistas och artister för hans afro-brasilianska och inhemska referenser, som presenterade kollektioner på SPFW – och hans landsmän Patrick Fortuna och Vincius Santana, båda från Ateli Mo de Mes. , kommer att diskutera temat “Mångfald och inkludering av samtida mode”. Vid tillfället kommer de, enligt professor Aldo Clcius, att berätta hur de införlivar dessa begrepp i sitt arbete. Atelier Mo de Mes öppnades av Vincius med syftet att tjäna inkomster till sin familj och värdera hantverkarens hand, inklusive moderns. Idag är mer än 35 kvinnor från Salvador involverade i projektet.

För inte så länge sedan insåg marknaden en nisch i utbudet av större storlekar för kvinnor som inte passade in i storlekarna S, M och L. Plus size-modet vann mark med kroppens positiva rörelse, det vill säga acceptansen av den yttre kroppen. av prästen. “Det blir turen att ta upp aspekter som representation, skönhetsstandarder och body shaming”, förklarar Cezrio.

För detta ändamål bjöd han in affärskvinnan, kommunikatören och aktivisten Flvia Durante, som har producerat, i So Paulo, Pop Plus, den största mode- och kulturmässan i stora storlekar i Latinamerika, sedan 2012. Och Slvia Neves, från Minas Gerais, första modellen svart i denna kategori att ha uttryckt i Brasilien. 2014 kröntes hon till den första Miss Brazil plus size senior.

Den 29 juni kommer samtalet att kretsa kring nya produktions- och konsumtionsbeteenden med avsikten att främja en reflektion över sätt att infoga mode i profilen för en ny medveten konsument, i ett sammanhang av hållbar utveckling.

Två experter på ämnet kommer att delta i debatten: designern Walter Rodrigues, koordinator för Forsknings- och designcentret och kreativ konsult för Inspira Mais – en design-, innovations- och hållbarhetssalong för modematerial – och curator för projektet Design Vision, av Fokus Textil Institute. . Han kommer att ansluta sig till Jackson Arajo, en kommunikatör som specialiserat sig på modebeteende, en aktivist för kreativ rationalisering för hållbarhet och chef för Festival Trama Afetiva, en forskningsplattform för regenerativ design.

Programmeringen av modeuniversumet inkluderar också ett ämne som har väckt uppmärksamhet: avkoloniseringen av mode. Huvudattraktionen är Soduhi, grundare och skapare av Soduhi Studio, ursprungsbefolkning från Uacahan-folket, som bor i Upper Rio Negro, i Amazonas.

Samtalen kommer att översättas till pund och kommer alltid att hållas klockan 19.00, live, på projektets YouTube-kanal: www.youtube.com/UniversoFashionBH. s gå med och titta gratis.

WorkshoPS Vill du veta hur man har en kapsel och en hållbar garderob? Universo Fashion presenterar denna workshop, som ges från den 21 till 24 juni av professor Aldo Clcius. Målet, enligt den ansvarige för workshopen, är att ifrågasätta modekonsumtionsvanor och hur mycket detta påverkar människors rutiner och planeten.

De som är intresserade av modeproduktion kommer att kunna lära sig allt om ämnet av Rodrigo Cezrio, från 28 juni till 1 juli. Han kommer att dela med sig av sitt kunnande och i praktiken lära ut hur man utför produktionen av modebilder, som täcker alla steg i processen, såsom förproduktion, fotograferingsproduktion och postproduktion.

Registrering är gratis på www.sympla.com.br/universofashionbh. Det finns 30 platser för varje workshop.

Similar Posts

Leave a Reply