PGR säger att obduktionen inte avslöjade Dos Santos-förgiftning, medan familjen och regeringen inte kommer överens om begravningen

67
PGR säger att obduktionen inte avslöjade Dos Santos-förgiftning, medan familjen och regeringen inte kommer överens om begravningen

Obduktionen som utfördes av teamet från Instituto de Medicina Legal de Catalunya, i Spanien, utesluter all möjlighet till förgiftning som orsaken till José Eduardo dos Santos död, enligt de preliminära resultaten som redan gjorts tillgängliga.

Det finns dock ingen vit rök i förhandlingarna mellan den tidigare presidentens familj och regeringen för begravningen i Angola.

Garantin att Santos inte förgiftades gavs av republikens åklagare som är en del av den angolanska delegationen som i Barcelona arbetar med processen att överföra kroppen av republikens tidigare president till Angola, till Jornal de Angola och TVZimbo, båda offentliga. , som dock inte avslöjar någon fras av Hélder Pitta Grós.

Denna information har ännu inte bekräftats av advokaterna till dottern till den förre presidenten Tchizé dos Santos, som bad rättssystemet och Teknon Medical Center om att en obduktion skulle genomföras på grund av “en serie tecken” på att faderns död inträffade vid “omständigheter misstankar”.

Den tidigare ställföreträdaren inledde också ett mål i Spanien mot den tidigare presidentens änka, Ana Paula dos Santos, och hans personliga läkare, João Afonso, för “mordförsök”.

Klagomålet innehåller också anklagelser relaterade till “underlåtenhet att följa omsorgsplikten, skador till följd av grov vårdslöshet och avslöjande av hemligheter av personer nära” till den tidigare presidenten, enligt en anteckning som släpptes på fredagen av advokaterna.

Förhandlingar i ett återvändsgränd

Under tiden fortsätter familjen och regeringen att förhandla om den tidigare presidentens obsequies, men båda parter är långt ifrån en överenskommelse.

Även om Tchizé dos Santos i en video som gjorts tillgänglig på sociala medier sa att hans far först kommer att begravas efter att João Lourenço lämnar makten, citerar den portugisiska tidningen Expresso källor nära parterna som indikerar att Isabel dos Santos, Santos äldsta dotter, kommer att ha acceptera begravningen, men först efter den 24 augusti, dagen för de allmänna valen, och med samma dimension som begravningen av Agostinho Netom, landets första president, som dog 1979.

VOA-källor indikerade att det fram till slutet av denna måndag, 11, inte fanns någon överenskommelse mellan parterna, med José Eduardo dos Santos barn väl fördelade, med den äldsta på ena sidan och de tre av den numera änkan Ana Paula Santos.

Republikens tidigare president dog, 79 år gammal, i fredags, den 8:e, av sjukdom i Spanien.

Similar Posts

Leave a Reply