Pojke som fick sina inälvor exponerade välkomnas som en hjälte i ett konfrontationsområde – Interiör

44
Pojke som fick sina inälvor exponerade välkomnas som en hjälte i ett konfrontationsområde – Interiör

13-årig tonåring skadades av chockpolisen och antogs till och med vara död

Inhemsk tonåring visar ärr från skador (Foto: Direto das Ruas)
Inhemsk tonåring visar ärr från skador (Foto: Direto das Ruas)

Den inhemska tonåringen som fick sina inälvor exponerade och antogs död under en konfrontation med polisen från polisens chockbataljon i Amambai den 24 juni, återvände denna onsdag (6:e) till slagfältet.

Den 13-årige pojken togs av vänner och välkomnades som en hjälte av Guarani-Kaiowá som har ockuperat Fazenda Borda da Mata i nio dagar. Han tillbringade nästan en vecka på Ponta Porã Regional Hospital, där han låg kvar på intensiven mellan liv och död.

Mottagandet för den överlevande ägde rum i lägret intill graven till Vitor Fernandes, 42, som sköts ihjäl av militärpolisen under konfrontationen den 24. På begravningsdagen återvände indianerna till gården och stanna där.

Urbefolkningen anklagar chockbataljonen för att främja olaglig avhysning, eftersom det inte fanns något domstolsbeslut och även om domstolen hade bestämt återintegreringen, skulle vräkningen behöva utföras av den federala polisen. Sekretariatet för allmän säkerhet förnekar att ha åkt till platsen för att utvisa indianerna.

Enligt ursprungsbefolkningen från lägret har alla skadade redan skrivits ut. Åtta invånare i Aldeia Amambai fick sjukvård. Ledarna för gruppen säger att minst 30 personer träffades av kulor från mindre dödlig ammunition och gasbomber, men de sökte inte medicinsk hjälp. Tre poliser fick också lindriga skador.

I måndags (4) förnekade domare Thales Braghini Leão, vid den andra federala domstolen i Ponta Porã, ett föreläggande om återtagande av Fazenda Borda da Mata. Enligt honom, även om ägarna presenterar dokument för förvärvet av området, finns det inget sätt att ignorera “existensen av olösta latenta konflikter” i regionen.

“Det faktum att det inte finns någon avgränsning av området eller någon administrativ process som syftar till att främja det är inte tillräckligt för att avkarakterisera kampen för innehav av mark som traditionellt ockuperats av indianerna. mänsklig produktion och vita män. Naturligtvis legitimiteten. av detta urfolkssökande är något som ska verifieras med rätt organ och medel”, sa domaren.

Thales Braghini kritiserade militärpolisens närvaro på platsen. “Federalpolisen är den rättsliga och skenbara polismyndigheten i den här typen av situationer, så det kan inte accepteras att lokala styrkor agerar utan deras ledarskap, eller utan domstolsbeslut. Den här typen av åtgärder förvärrar bara konflikten.”

Similar Posts

Leave a Reply