Praktisk guide: 10 tips för att konsumera mode mer hållbart – Marie Claire Magazine

32
Praktisk guide: 10 tips för att konsumera mode mer hållbart – Marie Claire Magazine

Hur man konsumerar mode mer hållbart (Foto: Karina Tess/Unsplash)

10 tips om hur du konsumerar mode mer hållbart (Foto: Karina Tess/Unsplash)

Det räcker inte med att titta på säsongens trend, kvaliteten på kläderna, priset och vad som går bra. Hållbarhet är en grundpelare när man bestämmer sig för om man ska köpa – eller inte – en ny pjäs. Om människor ändrar sitt sätt att konsumera mode, i andra änden, är fler och fler varumärken verkligen oroade över en rättvisare och mer ekologiskt korrekt produktionskedja, och miljökonsekvensrapporter har blivit ett krav. När det kommer till konsumtion kan små gester göra stor skillnad. Och den där gamla klichén kunde inte vara mer aktuell: less is more. Se var du ska börja.

1. Låt det justeras

Det är normalt att kroppen förändras från tid till annan – och det gör även smaken. För att inte säga hejdå till den där biten som kan hålla livet ut, kan en bra syproffs vara din bästa vän. Det är värt att justera midjan, sätta en manschett på fållen på de mest traditionella byxorna för att ge den ett moderniserat utseende, reparera fodret på jackan som revs sönder, förvandla överrocken till en jacka…

2. Köp på second hand store

De mest hållbara kläderna är de som redan finns. Därför är panorering för begagnade kläder ett bra alternativ som kan ge ett fantastiskt fynd och besparingar. Den eftertraktade väskan kommer att kosta mycket mindre eftersom den redan hade en ägare. Det finns plattformar och butiker att köpa och sälja för alla smaker och nischer. Från de som specialiserat sig på lyxetiketter, som t.ex enda etikett, gringa och trash chicde som har ett brett utbud av märken, såsom sjuk och utbytaoch även de som är specialiserade på decennier, såsom Ny divisionsom tar brasilianskt vintagemode från 1980- och 1990-talen till en butik i Copan, i São Paulo, och Min mormor hade, också i São Paulo, med kläder och accessoarer genom tiderna på sina hyllor, bland annat. Träna också dina ögon för att hitta riktiga skatter i välgörenhetsbasarer i din stad.

3. Överföring

Förutom att köpa i secondhandbutiker är försäljning också en stor sak för att få mode att cirkulera, rensa garderoben med det som för närvarande inte är vettigt i din look och tjäna lite pengar. Ett annat roligt förslag att släppa taget är att organisera en eftermiddag med drinkar eller te med vänner för att förändra utseendet. Och, naturligtvis, donera kläder till välgörenhetsorganisationer, vilket är bra för er, för varandra och för planeten.

Om du inte bär outfiten på ett år, ge den vidare (Foto: Tobias Tullius/Unsplash )

Har du inte burit outfiten på ett år är det dags att ge den vidare (Foto: Tobias Tullius/Unsplash )

4. Vet när du ska donera

Alla har den där pjäsen som fyller år i garderoben och frågan kvarstår: “Tänk om jag vill bära den en dag? Kanske…” För att lösa det här problemet, sätt en deadline för att skicka den vidare. Om varan förblir intakt i mer än ett år, till exempel, är chansen att den plockas liten. Årets alla årstider har ju gått och det fanns ingen möjlighet att bära plagget.

5. Stöd hållbara varumärken

Var uppmärksam på delarnas ursprung, spendera dina pengar på varumärken som legitimt bryr sig om den hållbara kedjan, från råvaror till de anställdas arbetsvillkor, och värdesätt lokal produktion. Köp kläder gjorda av ekologisk bomull, naturligt färgade och hämtade från överblivet vävtyg och tidigare kollektioner.

Stylisten Giu Romano gjorde en kapselkollektion med överblivna tyger från vävning (Foto: Vinicius Vasconcellos)

Stylisten Giu Romano gjorde en kapselkollektion med överblivna tyger från vävning (Foto: Vinicius Vasconcellos)

6. Ordna garderoben

Hur många gånger har du öppnat den fullproppade garderoben och tänkt: “Jag har inget att ha på mig”. Innan du går och handlar är det viktigt att organisera garderoben, så att det går att se allt som används, tillståndet på delarna och göra en analys av vad som behöver justeras eller har glömts bort i lådans baksida. Testa och upptäck det arrangemang som fungerar bäst för dig: separera bitarna efter säsong, efter färg, efter typ av klädesplagg. Lika hängare och organiserande nischer gör det enkelt att se allt du har.

7. Hyra

Brudtärnklänningar eller klänningar för en svart slips-fest är bra exempel på föremål som kommer att användas väldigt få gånger, kanske bara vid ett tillfälle. För speciella evenemang är förslaget att hyra kläder och väskor från butiker och plattformar som arbetar med den här typen av delad och välskött garderob.

8. Satsa på mångsidighet

Athleisure-trenden, som tar bekvämligheten av sportkläder för alla tider på dygnet, fick styrka på höjden av pandemin och visar inga tecken på att försvinna snart. Att investera i ett plagg som du kan bära från mässan till dansen, eller från gymmet till jobbet, är en fantastisk investering. Komfort har blivit en förutsättning när det gäller att klä på sig, men inte gå ut i pyjamasen. En sportjacka eller träningsbyxor med puckel är några mångsidiga idéer.

Håll utkik: Kolla in 2022 års modeveckors kalender

9. Uppdatera utseendet med några bra bitar

Istället för att köpa säsongens alla blusar och skor, investera i ett enda plagg per säsong som uppdaterar din look med trenden för tillfället och matchar det du redan har i din garderob. Kom ihåg att mindre är mer.

10. Håll dina kläder väl
Att tvätta och torka bitarna enligt instruktionerna på etiketten och skicka dem till tvättstugan vid behov är grundläggande tips som förlänger livslängden på de bitar du älskar.

À La Garçonne (Foto: Zé Takahashi)

Satsa på ett bra plagg per säsong för att uppdatera din look, till exempel À La Garçonne-jackan (Foto: Zé Takahashi)

Similar Posts

Leave a Reply