Projicera mig tillbaka till scenen på Teatro Feevale – Novo Hamburgo

43
Projicera mig tillbaka till scenen på Teatro Feevale – Novo Hamburgo


Efter att ha hållits i nästan två år, återvände Projeta-me till scenen på Teatro Feevale i torsdags (7:e). I sin 34:e upplaga präglades evenemanget, som presenterar en del av kollektionerna som utvecklats i Course Completion Work (TCC) för studenterna på modekursen, av mångfald. Eleverna tog med sig verk som refererar till element av popkultur – inspirerade av funk och tv-spel – från kläder designade för hundar och vårdgivare, en loggbok i kläder, till bitar riktade till synskadade.


Modestudent på Feevale presenterade sina plagg vid den 34:e upplagan av Projeta-meModestudent på Feevale presenterade sina plagg vid den 34:e upplagan av Projeta-me
Foto: Caroline Souza/Feevale University


Målningarna Field of Wheat with Crows and Room in Arles tjänade som inspiration för Júlia Ramona Ritter att skapa sina verk riktade till synskadade kvinnor. “I dessa tre blickar lade jag ett sensoriskt fält och pratade med dem (modellerna) som lyfte fram det som fångade min uppmärksamhet mest”, säger Julia och förklarar hur hon använde den postimpressionistiske målaren Vincent Van Goghs verk. Under samtal med modellerna beskrev Júlia konstverken och därifrån letade hon efter detaljerna att lägga i bitarna.

Allt började med förslaget att förena två passioner: måleri och mode. “Jag ville prata om konst. Van Gogh är min favoritmålare och jag upptäckte synnedsättning och insåg att detta är en publik som inte ingår i konstens och modevärlden”, rapporterar Júlia. Enligt studenten märkte hon under forskningen hur kvinnor med synnedsättning blir lite ihågkomna. ”En av de saker som jag fick höra i intervjun är att mode inte inkluderar synskadade kvinnor. Den blinda kvinnan är också en konsument. Jag tror att det är modebrist, vi träffar kroppsmönstret mycket och pratar inte om de här kvinnorna. Jag tror att vi måste prata om det här.”

skapa ett universum

Unifying passions var också inspirationen från studenten Débora Regina Ribeiro da Silva, som skapade 10 karaktärer och ett videospelsmanus för att presentera sina tre verk. “Jag har alltid varit passionerad för kostymer och digitala spel och jag ville förena dessa två passioner”, säger Débora, som säger att hon tog kontakt med spelkursen för att prova ett partnerskap för att skapa ett effektivt spel. Partnerskapet kom inte ut, men ändå skapade hon hela universum inspirerat av den persiska kulturen. “Jag ser ett nytt marknadsområde, ett sätt att lägga till kostymer till karaktärerna”, projekterar Débora, som tänker behålla drömmen om att också studera elektroniska spel och förena de två passionerna en gång för alla.


För att förena passionen för spel och mode skapade Débora Regina Ribeiro da Silva ett videospelsmanus inspirerat av kulturen i det antika PersienFör att förena passionen för spel och mode skapade Débora Regina Ribeiro da Silva ett videospelsmanus inspirerat av kulturen i det antika Persien
Foto: Eduardo Amaral/GES Special


Oro som dikterar trenden

Professorn i TCC-disciplinen, Renata Fratton, menar att verken av de 10 studenterna som presenterade sina kollektioner speglar några av nutidens behov och borde, som kursen säger, diktera mode. ”Kursen avslutar 20 år och detta visar på en mognad och koppling till samtida frågor. Elevernas arbete slutar med att förutse vad vi kommer att se på catwalkerna.” Var och en av de 10 eleverna presenterade tre stycken, totalt 30 modeller på paraden.


 Júlia Ramona Ritter vände sig till Van Gogh för inspiration för att skapa kläder för synskadade kvinnor och hennes faster, Magna Ritter, var en av modellerna.Júlia Ramona Ritter vände sig till Van Gogh för inspiration för att skapa kläder för synskadade kvinnor och hennes faster, Magna Ritter, var en av modellerna.
Foto: Eduardo Amaral/GES Special


Gillade du den här artikeln? Dela med sig!

Similar Posts

Leave a Reply