Sao Tomes parlament är värd för ett högtidligt möte med “farväl” till ex-PR Evaristo Carvalho – Afrika

72
Sao Tomes parlament är värd för ett högtidligt möte med “farväl” till ex-PR Evaristo Carvalho – Afrika

Sao Tomes parlament stod i lördags värd för det högtidliga mötet till ära av den tidigare Sao Tomes president Evaristo Carvalho, en ceremoni där innehavarna av de suveräna organen lyfte fram egenskaperna hos den tidigare statschefen och hans bidrag till landet.

Den högtidliga sessionen samlade hundratals personligheter, inklusive deputerade, medlemmar av regeringen, familjemedlemmar och populära människor, och präglades av tal av premiärministern, Jorge Bom Jesus, presidenten för nationalförsamlingen, Delfim Neves och São Tomé. President, Carlos Vila Ny.

Jorge Bom Jesus, ansåg att den tidigare presidenten var en “stor statsman” med “en “sui generis”-personlighet som historien om São Tomé och Príncipe redan villkorslöst har absorberat”.

“Den bortgångne presidenten Evaristo var en god man, humanist, demokrat, med integritet, en symbol för fred, för broar för dialog, konsensusarkitekt, orubbliga principer, solid övertygelse, “foder”, nationalist och antikolonialistisk”, sade premiärminister.

Jorge Bom Jesus betonade att Evaristo Carvalho “alltid tjänade med iver, hängivenhet, brio och kompetens den offentliga och privata förvaltningen, regeringar, politiska partier, orsaken till självständighet” och “nationen São Tomé, utan att någonsin tjäna”.

Presidenten för São Tomés parlament, Delfim Neves, lyfte fram Evaristo Carvalhos ordförandeskap i nationalförsamlingen och hans karriär som chef för flera institutioner i landet, med tanke på att den tidigare presidenten “kommer att ha lämnat sin personliga karaktär, präglad av tron ​​på dialog som den mest genomförbara lösningen för att lösa konflikter”.

“Evaristo Carvalho var en exemplarisk politiker som kämpade för stora ändamål i vårt land, som alltid hjälpte till att bygga och konsolidera vår demokrati och försökte förkasta den ovanliga fientligheten bland São Tomé-aner”, framhöll Delfim Neves.

“Om vi ​​gör en introspektion kommer var och en av oss att inse att vi kunde ha gjort mer och bättre medan Evaristo Carvalho levde, även för att hans arbete skulle få en ännu större dimension. Det var inte möjligt och vi vet alla att det som gjordes bidrog till livet som han tog och arvet han lämnade efter sig”, sa republikens president Carlos Vila Nova.

Sao Tomes statschef lyfte fram de råd han fick av Evaristo Carvalho och försäkrade att han tog det “personliga alternativet” att hålla minnet av den tidigare presidenten vid liv.

Å andra sidan erkände och tackade Carlos Vila Nova Portugals president Marcelo Rebelo de Sousas “engagemang” för de försök som gjorts att uppfylla begäran från Evaristo Carvalho, som ville återvända till sitt hemland under sin livstid.

Vicepresidenten för partiet Independent Democratic Action (ADI), där Evaristo Carvalho var vicepresident, lyfte fram hennes “övervägande” roll i interaktionen med parlamentet när hon var republikens president, ansåg att hennes “stora visdom och breda hur lätt han hanterade situationer, även när de var spända, visade han behärskning av en man som alltid visste var han kom ifrån och vart han var på väg, och alltid satte kollektiva ambitioner högst upp i sina prioriteringar.”

“Hans sätt att göra och agera bidrar på ett avgörande sätt till att blidka relationerna mellan de två suveräna organen, utan att någonsin ge upp sina befogenheter, och visa sig vara en expertkännare och tolkare av våra lagar”, sa Celmira Sacramento.

Den parlamentariska ledaren för PCD-MDFM-UDD-koalitionen, Danilson Cotú, ansåg att “att tala om Evaristo de Carvalho är att åberopa minnet av en sällskaplig, mänsklig och pacifistisk politiker som förstod politik som ett utrymme för konfrontation av idéer, men också för dialog och för broderskap”

Den parlamentariska bänken för Liberation Movement of São Tomé och Príncipe/Socialdemokratiska partiet (MLSTP/PSD) framhöll att den tidigare presidenten hade en “lysande karriär i São Tomé-nationens tjänst” som visade sig vara “en kompetent, hängiven, noggrann och berömd professionell son till São Tomé och Príncipe, djupt engagerad i landet”.

Begravningsceremonierna för den tidigare presidenten i São Tomé och Príncipe Evaristo Carvalho avslutas denna lördag med begravningen på Alto de São João-kyrkogården, i huvudstaden i São Tomé.

Efter den högtidliga sessionen i parlamentet som hölls runt kl. 11.00 lokal tid (en annan timme i Lissabon), gjordes en husrannsakan av trupperna och en kort begravningsturné som gick genom den officiella bostaden, högkvarteret för Independent Democratic Action (ADI) fest, till katedralen, där en religiös ceremoni ägde rum.

Efter mässan gick processionen till Santana, födelseplatsen för Evaristo Carvalho, tillsammans med soldaterna från hedersvakten och bandet från de väpnade styrkorna i São Tomé och Príncipe och kommer sedan att återvända till huvudstaden för begravningen som är planerad till 15:30 (en annan gång i Lissabon).

Vald till president i São Tomé och Príncipe den 18 juli 2016, Evaristo Carvalho innehade ämbetet fram till den 2 oktober 2021, då Carlos Vila Nova efterträdde honom.

Evaristo Carvalho var en historia av Sao Tomes politik, efter att ha varit, vid två tillfällen, premiärminister i presidentinitierade regeringar och president för nationalförsamlingen.

Similar Posts

Leave a Reply