Tchizé dos Santos avgränsar sig från brevet och säger sig vara emot amnesti – Afrika

45
Tchizé dos Santos avgränsar sig från brevet och säger sig vara emot amnesti – Afrika

Tchizé dos Santos tog i tisdags avstånd från innehållet i ett brev som undertecknats av de äldsta sönerna till den tidigare Angolanska presidenten José Eduardo dos Santos, och betonade att han kommer att kämpa “till slutet” för sin fars ära och att han är emot amnesti.

“Jag undertecknade inte det här brevet, jag visste inte och jag skrev inte under det. Jag håller med om att min far inte ska begravas nu för det är ingen mening. Jag håller med om att min pappas kropp är begravd i Angola när det finns är förhållanden och när de människor som förföljde honom tills döden inte längre är regeringar”, underströk han och hänvisade till president João Lourenço.

“Vad jag vill vara tydlig är att jag kämpade för min fars heder och värdighet till sista konsekvenserna och att en av dessa kamper inkluderar att inte acceptera eller be om någon amnesti, för min far rånade inte någon och jag har inte att fungera som syndabock för rånen av andra MPLA-personer, inklusive João Lourenço, Ana Dias Lourenço och deras maskin och deras vänner, som nu vill antyda att de kommer att bevilja amnesti eftersom familjen dos Santos bad om det”, han stressad.

Tchizé dos Santos sa att han hade samtal med några av bröderna, men bara om begravningen och att han aldrig skulle förhandla med en regering som han anklagar för förföljelse.

“Jag är en person för vilken heder är över alla pengar och jag är orolig för min fars begravning, nu kommer de inte att utnyttja min fars död för att frikänna en rad människor som begått en rad brott, inklusive João Lourenço, eftersom de måste betala. Människor som inte har begått brott behöver inte amnesti, de går och bevisar att de inte stal”, betonade han.

“Om denna amnestilag beror på José Eduardo dos Santos barn, är jag helt emot att den ens föreslås, eftersom jag inte är en del av den grupp människor som tycker att detta är vettigt”, förstärkte han.

För Tchizé dos Santos ska lagarna följas: “vi är alla vuxna och vi vet vad som står i den angolanska lagen och jag tror att denna amnesti är en förevändning som kommer att befria Mr João Lourenço från hans brott”.

Han sa också att han inte är för att avsluta rättsliga förfaranden, att försvara att människor hörs i de länder där de är och där de har juridiska garantier för undantag så att de kan höras.

“Jag är angelägen om att det portugisiska rättssystemet ska ta alla bevis jag skickade från ursprunget till mina pengar för jag vet inte hur länge sedan och lämna in mina fall”, sa han.

Tchizé dos Santos pekade på tidigare amnesti, som den som godkändes 2016 av José Eduardo dos Santos, innan han lämnade makten till João Lourenço, som en nödvändighet efter 38 år av makten, som täckte alla politiska partier så att det inte fanns någon jakt på häxor .

“Det var en förevändning att släppa “revus” (unga motståndare till José Eduardo dos Santos regim) som helt enkelt kämpade för sina demokratiska rättigheter”, föreslog han.

När det gäller den “anståndstid” som föreskrivs i lagen om kapitalrepatriering för angolaner med förmögenheter utomlands för att återlämna resurserna till staten, som redan godkänts av hans efterträdare, João Lourenço, anser han att det var “ett trick att förlåta sina vänner”.

“Det var en lag om penningtvätt”, sa hon och noterade att hon vägrade att rösta för denna lagstiftning, som en ställföreträdare, vilket gav henne “förföljelser, dödshot och senare avstängning av hennes mandat”.

Similar Posts

Leave a Reply