Tidigare finansminister Ernane Galvêas dör i Rio, 99 år gammal

33
Tidigare finansminister Ernane Galvêas dör i Rio, 99 år gammal

Ekonomen och tidigare finansministern, Ernane Galvêas, dog tidigt i kväll (23), vid 99 års ålder, på sjukhuset Samaritano, i Botafogo, söder om Rio. En karriäranställd på Banco do Brasil, Galvêas hade flera positioner i den federala regeringen, inklusive ordförandeskapet för centralbanken, i regeringarna Costa e Silva och Médici. Nationalekonomen genomgick tidigare i veckan en halsoperation.

Efter en period i den privata sektorn, under João Figueiredo-regeringen (1979-1985) återvände Galvêas till ordförandeskapet för centralbanken för en kort period (augusti 1979 till januari 1980), och övertog sedan finansministeriet.

Tillsammans med Delfim Netto, dåvarande chefsminister för planeringssekretariatet (Seplan), började han leda regeringens ekonomiska team. Hans ankomst till ministeriet skedde under den andra oljekrisen (1979-1980), då regeringen försökte bekämpa inflationen, balansera betalningsbalansen, minska beroendet av importerad energi och framför allt utarbeta en strategi som skulle möjliggöra anpassning av den brasilianska ekonomin till en ny internationell ekonomisk verklighet.

Bana

Galvêas anslöt sig till Banco do Brasil 1942 och blev 1953 biträdande chef för den ekonomiska avdelningen för övervakningen av pengar och krediter (Sumoc).

Året därpå tog han en påbyggnadskurs i penningpolitik vid Center for Latin American Monetary Studies i Mexiko. 1956 avslutade han ekonomikursen och 1964 juristkursen. Han studerade vid Economic Institute i Wisconsin och 1959 vid Yale University i Connecticut, där han tog en magisterexamen.

1961 lämnade ekonomen Sumoc för att bli ekonomisk rådgivare till finansministeriet, och kvar i den rollen till 1966, under regeringarna Jânio Quadros, João Goulart och Castelo Branco. Också 1961 var han en del av den brasilianska delegationen som deltog i mötet för Inter-American Economic Social Council of the Organization of American States (OAS), där Alliance for Progress skapades.

1962 anställdes Ernane Galvêas av Intr-American Development Bank (IDB), deltog i ett team av latinamerikanska tekniker som ansvarade för att förbereda en studie om finansiering av export av kapitalvaror. Han var medlem av deliberativa råden för Northeast Development Superintendence (Sudene) och National Supply Superintendence (Sunab).

Fram till avslutandet av ärendet bekräftade inte familjen tidpunkten för väckningen och platsen för begravningen.

Similar Posts

Leave a Reply