Utan offentligt krematorium landas 24 ton djur i DF

45
Utan offentligt krematorium landas 24 ton djur i DF

Först under det första kvartalet 2022, Stadsstädtjänsten (SLU) av DF var tvungen att landa 24 ton döda djur som samlats in på huvudstadens gator. Brasília har inget krematorium eller offentlig kyrkogård för att göra sig av med husdjur efter att de dött, vilket lämnar vårdnadshavare som inte har råd med en privat tjänst utan möjlighet att ge husdjuren en värdig begravning.

Farväl tid! Vet vad du ska göra efter att ditt husdjur dör

När djuret dör på en veterinärklinik sköter anläggningen vanligtvis rutinerna för kremering eller begravning av kroppen. Handledaren kan också gå till ett företag som är specialiserat på tjänsten på egen hand. Det gjorde läraren Gilmara Izabel Sousa, 43 år. Hennes kattunge, Simba, dog tidigt den 12 juli. Han lades in på en djurklinik.

Fram till dess hade invånaren i Vicente Pires inte trott att hon en dag skulle behöva anlita en djurbegravningsbyrå. “Varje lärare, oavsett typ av djur, när de förlorar sitt husdjur, är det första de tänker på vad de ska göra med sin lilla kropp. Vi har en känsla av tacksamhet och kärlek till dem”, förklarar läraren. Izabel säger att efter att Simba dog sökte hon efter en offentlig tjänst, men upptäckte att detta inte är ett alternativ i Brasília.

“Oavsett vilken plan jag valde, frågar jag mig själv hela tiden: mitt husdjur dog på en klinik, om han hade dött hemma, vad skulle det vara målet som gavs till kroppen? Det är en hälsofråga. Om han hade en smittsam sjukdom, hur länge skulle han behöva vara i isolering? Vilken typ av begravning behöver ske?”, frågar Gilmara. Hennes tvivel är densamma som många brasilianare.

Vägen ut för läraren var att betala 500 R$ för att kremera sin kattunge individuellt. Hon kunde ha betalat 300 R$ för att husdjuret skulle kremeras tillsammans med andra djur. Hon föredrog dock det dyrare alternativet, att få tillgång till Simbas aska, som hon ansåg var viktigt för att klara sorgeprocessen.

0

Federal District Government (GDF) vägleder konsumenter att söka privata tjänster genom veterinärkliniker med kontrakt med förbränningsföretag. Dessutom informerar de om att smådjur kan hämtas av SLU vid sophämtning. För stora djur ska SLU heta 162 (se hela uttalandet från GDF i slutet av artikeln).

Det är värt att komma ihåg att att begrava husdjur på egen hand på bakgården är ett miljöbrott, enligt artikel 54 i lag nr 9,605, från den federala regeringen. Verksamheten kan bestraffas med böter och fängelse i upp till fyra år. Detta beror på att djuret, om det begravs felaktigt, kan förorena grundvattnet och till och med sprida sjukdomar, enligt Federal University of Minas Gerais (UFMG).

Se antalet djur som SLU samlat in de senaste åren i DF:

  • 2020 – 65 ton
  • 2021 – 76 ton
  • Första kvartalet 2022 – 24 ton

Den 11 november skickade distriktsdeputerad Daniel Donizet (PL) en nominering till GDF och bad om skapandet av ett “offentligt husdjurskrematorium” i huvudstaden. Enligt dokumentet har 47,9 miljoner hus i DF minst en hund och en katt som håller människor sällskap. Riksdagsledamoten berömmer att interaktion, idag, är grundläggande för samhället.

“Bekymmer som anspelar på djurens destination efter deras död är korrelerad med frågan om vertikalisering av städer. Enligt IBGE 2010 Census skedde en intensifiering av vertikaliseringsprocessen i stora städer, med en kraftig ökning av antalet hushåll i lägenhetskategorin. Som ett resultat finns det ett behov av en lämplig plats för bortskaffande av husdjur.

Rapporten frågade GDF om det finns en prognos för skapandet av ett offentligt krematorium för husdjur, men den lokala ledningen svarade inte på frågan.

“Vi måste verkligen tänka på de här frågorna. Det är inte för att han är ett djur som vi inte behöver tänka på rätt destination, tänka på kollektivet, på miljön. Jag var ganska orolig och fundersam [depois da morte do meu pet]. Vi har ingen effektiv policy eller klarhet från samhällets sida, skyddsorganisationer, miljöskyddsmyndigheter”, funderar Simbas handledare.

Se GDF-vägledning:

“DF har ingen allmän kyrkogård eller krematorium för djur. För detta ändamål måste handledare söka privata tjänster genom veterinärkliniker som har avtal med företag som utför förbränning av kroppar.

Stadsstädningen (SLU) informerar om att små döda djur (som fåglar och gnagare) samlas in under soptjänsten. Vid stora djur ska medborgaren begära insamlingen och meddela platsen på telefon 162. På så sätt kommer SLU att genomföra insamlingen.

Det är värt att komma ihåg att SLU inte samlar in levande djur (under några omständigheter), inte heller sådana som finns i vissa områden, inne i floder, sjöar och kulvertar, och inte heller samlar in döda djur på grund av smittsamma sjukdomar.”

Similar Posts

Leave a Reply