Varför det är farligt att behandla ätstörningar som “mode” | F5 Nyheter

73
Varför det är farligt att behandla ätstörningar som “mode” |  F5 Nyheter

Blunda och fundera på vad samhällets skönhetsstandard är. Du föreställde dig förmodligen en smal kvinna eller en “fristig” man, med definierade muskler.

Att leva i samhället förutsätter att vi tror att en viss aspekt är vacker eller ursprunglig. Har du någonsin undrat varför?

Judy Garland var en av de största Hollywood-skådespelerskorna, som genomgick flera påtryckningar för att bli den standard för skönhet som redan fanns i människors fantasi.

De som är yngre kanske inte ens känner henne, men de känner förmodligen Bruna Marquezine, Lady Gaga eller Taylor Swift. Alla har det gemensamt lidandet att möta underhållningsindustrins skönhetsstandarder och har redan mött ätstörningar för att passa in i detta “mediauniversum”.

Mellan Judy och dem alla finns det ett tidsgap som sträcker sig över decennier. Män eller kvinnor runt om i världen påverkas direkt av media och tillkomsten av sociala nätverk har förstärkt denna rörelse.

Journalisten, doktorn och professorn Juliana Almeida, magister i sociologi och författare till boken ”O Reflexo de Narciso nas Águas da Internet: Konsumtion och narcissism i nätverksbaserade samhällen”, menar att internet bidrar till att stimulera sökandet efter skönhetsstandarden. “Sociala nätverk potentierar utan tvekan, eftersom de i huvudsak är skyltfönster och exponeringsplatser för narcissistiska manifestationer”, sa hon till F5News.

Och han fortsätter: “Det finns verkligen detta sökande efter en standard för skönhet. Det kan vi också se genom gemenskaperna. Många samhällen, särskilt på Facebook, som alltid har den stereotypen – av den smala, vita, rika, glada kvinnan i alla fall. Och detta är ett problem eftersom flera studier redan har visat att dessa skönhetsstandarder, inklusive de standarder som ställs på av filter på sociala nätverk, har orsakat problem hos mycket unga människor, som redan vill genomgå plastikkirurgi”, varnar doktorn i Sociologi.

Det är i detta sammanhang som ätstörningar (ED), psykiatriska sjukdomar som påverkas av samhället som söker den ”perfekta kroppen” får styrka.

I en sökning på Twitter går det till exempel att hitta flera inlägg som för romantiseringen av anorexi och andra ätstörningar, som bulimi.

Vad sägs om romantisering? Det är då en sjukdom, eller något problematiskt, blir en sorts lyxvara, något vackert och vackert att utnyttja eller skryta med.

Dessa människor kan inte se att sjukdomen är skadlig, och att dela detta innehåll kan få någon att utveckla en ätstörning, eller till och med generera en trigger och skada någon som är i färd med att återhämta sig från sjukdomen.

“Vad som händer är att den här delningen av bilder blir något negativt eftersom andra som också har dessa störningar slutar med att förstärka det med kommentarer…Med incitament att fortsätta följa den dieten och nå målet, eftersom de är människor som har en förvrängd syn på det är verkligen verkligheten”, analyserar psykologen Larissa Moura, doktorand i marknadsföring och kommunikation och magisterexamen i socialpsykologi.

Hon anser också att bristen på kritiskt tänkande när man hanterar media kan förvärra problemet. “Den här smalhetskulturen kan vara skadlig eftersom människor inte utvecklar en kritisk känsla i förhållande till vad som verkligen är verklighet. Förutom att de ofta inte respekterar sin egen biotyp. Det finns människor som vill ha en kropp som modellen, att vara som har en helt annan biotyp, så kroppsstrukturen är annorlunda, det finns inget sätt att du kan komma till den kroppen naturligt”, säger Larissa.

Hon kommenterar också att det finns människor som lider av ett tal som faktiskt är vilseledande, enligt vilket de uppnådde den “ideala kroppen” endast genom att äta bra, när de i själva verket till och med genomgick en operation.

Representationen av AT i filmer och serier är också en mycket debatterad fråga. Är det hälsosamt att visa ätstörningar? Svaret är inte konsensus, men det kan vara skadligt och utlösa, så det måste finnas en varning för känsligt innehåll.

Ett av exemplen finns i filmen Till benet (Minimum för att leva, i den portugisiska versionen), från Netflix, som tar upp anorexi och tar med Lily Collins som huvudperson. Skådespelerskan, som redan var smal, gick ner i vikt för inspelningarna, så den skrämmande bilden av filmen är verklig. Samma skådespelerska har redan avslöjat att hon drabbades av ätstörningar som tonåring.

Under intervjun med F5News, psykologen Larissa, avslöjade att hon kände till fallet, och tillade om beröm som gavs till skådespelerskan för att ha gått ner i vikt. “Hon fick en uppsjö av komplimanger för hur vacker hon såg ut, och hon gick ner i vikt för att spela en person som var i trubbel. Du inser att i en sådan skrämmande kultur, en person som var tvungen att gå ner i vikt för att spela någon som har ett hälsoproblem. Det finns redan en del åtgärder som vidtas, men jag tror att sättet att närma sig detta måste vara väldigt försiktigt eftersom vi inte vet vem som tittar”, ansåg specialisten i socialpsykologi.

Larissa Moura betonar att man måste vara försiktig med hur dessa diskussioner ska fördjupas i filmen. “Det man egentligen måste vara försiktig med är hur man går in i den här diskussionen i filmen utan att begränsa sig till att bara visa chockerande bilder, för om det fungerade skulle folk inte röka, för i cigarettpåsen finns det chockerande bilder om skadan av det, och folk slutar inte köpa det även när de ser det på förpackningen”.

Ur ett annat perspektiv finns det återigen ett filmiskt exempel. Jennifer Lawrence vägrade att gå på en diet för att delta i “Hunger Games”-serien. Av en enkel anledning, att inte vilja påverka andra tjejer på ett negativt sätt. “Jag vill inte att tjejer ska vara som “Åh, jag vill se ut som Katniss”, så jag ska hoppa över middagen”, sa skådespelerskan i en intervju med tidningen Elle.

“Så i vilken utsträckning ska du närma dig den här vården för att du verkligen ska ge en förklaring till vad som ligger bakom och inte bara vara en väldigt ytlig diskussion. Vissa människor kommer att tro att det verkligen handlar om en person som har problem med hälsa och andra kommer att upptäcka att listan i kroppen av drömmar. Så det måste finnas en diskussion om matformer utöver påverkan på utseendet”, varnar psykologen.

Similar Posts

Leave a Reply