Vem har gjort mina kläder? Klä dig bra för att förändra samhället och modebranschen

31
Vem har gjort mina kläder?  Klä dig bra för att förändra samhället och modebranschen

Mode hjälper oss att uttrycka vilka vi är och påverkar en hel generation. Det är därför som det numera inte räcker att klä sig bra. Att vara elegant har blivit synonymt med mer hållbara val, att prioritera varumärken som är medvetna om sin transformerande roll och som dikterar trender för samhället som sätter miljömässiga, sociala och ekonomiska frågor på scenen.

Oron för att lyfta fram brådskande teman, genom kläder, har alltid funnits i modehistorien, men hur människor konsumerar och förstår varumärken förändras. När allt kommer omkring, när en ny kollektion lanseras, blir alla trender som tidigare presenterats föråldrade. Och denna hastighet av förnyelse av trender väcker debatter om överdriven konsumtion, avfall, miljöpåverkan, bland annat.

Mot denna bakgrund finns det globala rörelser som arbetar för att öka medvetenheten om den verkliga kostnaden för mode och dess inverkan på världen, i alla stadier av produktions- och konsumtionsprocessen. Detta är fallet med “moderevolutionen”, som uppstod 2013, efter kollapsen av Rana Plaza-byggnaden i Bangladesh, där flera sömmerskor arbetade för stora internationella varumärken, vilket resulterade i 1 134 människors död och ytterligare 2 500 skadades.

”Varumärkena var inte ansvariga för det som hände, eftersom det var utlagt arbete. Många kvinnor, sömmerskor, fick sina ben, armar och händer amputerade, vilket gjorde det omöjligt att arbeta. I ljuset av denna katastrof gick två designers samman, Orsola de Castro och Carry Somers, och skapade ‘moderevolutionen’ för att uppmuntra människor att titta på hela modeproduktionskedjan, inte bara på skyltfönstren”, förklarade Mara Debora Costa, hållbar stilkonsult och representant för rörelsen i São José dos Campos.

Reflexion. Vid den tiden lanserade grundarna av rörelsen en fråga som kvarstår till denna dag, “vem gjorde mina kläder?”, som översatt från engelska betyder “vem gjorde mina kläder?”, för att inspirera till förändringar i en bransch som är erkänd för att inte alltid värdesätter människor, miljö eller kreativitet, med vinst som den viktigaste faktorn.

”Mode är en kedja som möjliggör inkomster för många kvinnor. Det är den som i grund och botten har använt naturmaterial, men som tagits med omedelbar vinst, av girighet från chefer, mestadels män, gjorde modeindustrin till en sektor som utnyttjar anställda, med orättvisa löner och situationer som liknar slaveri. , utarmning av naturresurser, färgning av floder, förorening av jord med produktion av bomull med bekämpningsmedel, med produktion av syntetiska tyger från petroleum”, varnade Mara Debora.

Bild- och stilkonsulten Francini Galvão Nogueira håller med och förstärker att det som människor bär dagligen har många psykologiska, kulturella och sociala betydelser. Detta beror enligt henne på att mode gör en avläsning av det aktuella scenariot och speglar förändringar i värderingar, upprättar kopplingar till nuvarande tankar, med vetenskapliga upptäckter, teknisk utveckling och med varje ögonblicks historiska egenskaper.

– Den här frågan måste tas på större allvar. Modeindustrin har en framträdande position bland de största ekonomiska verksamheterna i världen. Ämnen som kvinnligt entreprenörskap, mångfald och inkludering, hållbarhet, produktion och konsumtion, slow fashion och plus size måste vara en del av varumärkets DNA så att vi kan gå längre”, sa konsulten.

Framtiden är nu. Om det är våra val som kommer att definiera hur världen kommer att förändras, gör Mara Debora redan sin del som en av grundarna av “Pega Aí”-plattformen, tillsammans med partnern Caroline Caron. Där föreslår de återkonsumtion, vilket gör det möjligt att sälja, byta och skänka alla föremål som är oanvändbara i ditt hem. Listan sträcker sig från kläder, skor och accessoarer, till babyartiklar, parfymer, apparater och möbler.

”Med uppdraget att utöka livscykeln för material och skjuta upp slutet, möjliggör plattformen kopplingen mellan de som genererar avfallet och de som behöver avfallet. Vi är aktivister i kampen mot avfallskulturen”, förklarade Mara när hon ändrade en reflektion. “Att vara välklädd är att vara bra med sig själv. Det är inte bara hennes kläder som gör henne snygg, utan hennes attityder. Välj att vara mer hållbar.”

Similar Posts

Leave a Reply