Vet orsaken till den tragiska döden för den längsta mannen genom tiderna – Revista Galileu

51
Vet orsaken till den tragiska döden för den längsta mannen genom tiderna – Revista Galileu

Vänster, Robert Pershing Wadlow;  till höger, hans kista, efter hans död vid 22 års ålder (Foto: Reproduktion / Guinness World Record)

Vänster, Robert Pershing Wadlow; till höger, hans kista, efter hans död vid 22 års ålder (Foto: Reproduktion / Guinness World Record)

Den 22 februari 1918 föddes Robert Pershing Wadlow, känd som den längsta mannen genom tiderna, i Alton, USA. Trots hans stora resning berodde orsaken till hans död på något extremt litet – en blåsa.

Trots sin berömmelse led Wadlow från en ung ålder av konsekvenserna av en dysfunktion som hindrade honom från att sluta växa. Vid 13 års ålder var han 2,23 meter lång och vid 19 var han redan världens längsta man, 2,54 meter. På grund av sin längd plågades den unge mannen av fotskador under hela sitt liv och krävde läkarvård flera gånger. Hennes fot mätte cirka 47 centimeter, och hon behövde en sko i storlek 70.

Robert Wadlows sko jämfört med en sko i vanlig storlek (Foto: Reproduction/Wikimedia Commons)

Robert Wadlows sko jämfört med en sko i vanlig storlek (Foto: Reproduction/Wikimedia Commons)

I en rapport publicerad i Guinness världsrekord på onsdagen (29) fick de svårigheter som orsakades av storleken på hans fötter Wadlow att bära en fotlänk för att stödja sin resning. Detta kom efter att han brutit sina fotben när han lekte med en kompis vid 14 års ålder. Resan till sjukhuset upprepades tre år senare, på grund av en infektion orsakad av en skodyna designad för att stödja hennes fotvalv.

1936 gjorde Charles Humberd, en rättsläkare och läkare som studerar gigantism, ett besök för att undersöka Robert Wadlow. Diagnosen visade att pojken inte kände någon beröring, smärta eller värmekänsla i fötterna. Bristen på känslighet hjälpte Wadlow att inte känna bubblan som senare skulle ta hans liv.

dödliga skor

Förutom att det var smärtsamt var det extremt dyrt att ha världens största fötter: på den tiden kostade skor tillverkade speciellt för nordamerika 100 USD – vilket 2022 skulle vara drygt 2 tusen USD.

För att täcka kostnaderna för sina skor började Robert resa med International Shoe Company, som försåg honom med skräddarsydda skor för att marknadsföra produkten. Mitt under dessa resor, efter att ha deltagit i en Independence Day-parad på 1940-talets Manistee National Forest Festival i Michigan, återvände han till sitt hotellrum med feber. Och det var då fler problem började.

Wadlow cheogu, känd som den längsta personen i medicinsk historia, mäter 2,74 meter (Foto: Reproduktion / Guinness World Records)

Wadlow cheogu, känd som den längsta personen i medicinsk historia, mäter 2,74 meter (Foto: Reproduktion / Guinness World Records)

Orsaken till hypertermin var inflammation orsakad av en septisk blåsa på hans högra fotled orsakad av en dåligt sittande järnstag som han använde för att stödja sina ben. Bristen på lyhördhet gjorde att Robert inte såg allvaret i situationen.

Även med hjälp av en akut operation som gjordes på hotellrummet där han befann sig, förvärrades mannen gradvis och stod inte emot infektionen. Robert Wadlow dog vid 22 års ålder, den 15 juli 1940, och mätte 2,74 meter.

jättelik kista

Wadlows kropp fördes tillbaka till Alton, Illinois, för begravning, och det krävdes en cirka 10 fot lång kista som krävde minst 16 bärare för att transportera. Eftersom kistan var för lång för att få plats helt inne i likbilen hölls bakdörrarna öppna och ett svart tyg användes för att dölja den del som stack ut.

Den specialtillverkade kistan var cirka 3 meter lång (Foto: Reproduktion/Guinness World Records)

Den specialtillverkade kistan var cirka 3 meter lång (Foto: Reproduktion/Guinness World Records)

Enligt Guinness, fick nyfikenhet människor att bilda rader på upp till tre block för att se kroppen. Uppskattningsvis 33 295 personer såg liket eller deltog i begravningen.

Efter Roberts död förstörde hans familj de flesta av hans tillhörigheter eftersom de inte ville att de skulle samlas in och visas som “bisarra” eller “gigantiska” artefakter. Dessutom förseglades graven med betong för att hindra någon från att försöka gräva upp liket.

1985 restes en bronsstaty av Robert Wadlow i naturlig storlek i hans hemstad, vilket förevigade Alton-jätten för alltid.

Similar Posts

Leave a Reply